homepage / agenda
 logboek / 20112010 / 2009 / 2008 / 2007
 aankondigingen / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007
 maillijst / uitgangspunten
Kunstenaarssalon XII aanstaande woensdag 17 december 2008
(mailing 10 december 2008 / dvdl)
Cultuurveld Tilburg
Kunstenaarssalon XII: woensdag 17 december 2008
20.30 uur bij Zjef Naaijkens en Loutje Bosch, in het Raakveld, Duvelhok (onderste bel), Sint Jozefstraat 133 te Tilburg.
'Iets met Tillevizie!'


Bij deze willen wij je van harte uitnodigen voor de twaalfde 'Kunstenaarssalon' onder het motto: 'Iets met Tillevizie!' bij Zjef Naaijkens en Loutje Bosch, in het Raakveld, Duvelhok (onderste bel), Sint Jozefstraat 133 te Tilburg aanstaande woensdagavond 17 december 2008 om 20.30 uur.

Met bijdragen van Zjef Naaijkens (artiest), Loutje Bosch (artiest), Jeroen 'Hazes' Paardekooper (zanger) en/of Ludo van de Broek (rapper).

Het staat iedereen vrij om wat te doen, wat te laten horen of zien of om gezellig met elkaar te kletsen over het leven van een kunstenmaker in Tilburg. Gelieve instrumenten mee te nemen.

Voor koffie, thee en een hapje wordt gezorgd, gelieve zelf overige drank mee te nemen. Iedere kunstenaar uit Tilburg en wijde omgeving is natuurlijk van harte welkom.

Het programma voor deze avond is in ontwikkeling. Iedereen die nog een bijdrage aan de avond wil leveren is uitermate welkom. Je kunt contact met Zjef Naaijkens (06-25293962) of met ons opnemen (013-5358041 of post@cultuurveld.nl). Zie ook de website: www.cultuurveld.nl


De Kunstenaarssalon in november is niet doorgegaan omdat onze gastheer, Walter Kerkhofs, onverwacht verhinderd was en op korte termijn geen andere plaats geregeld kon worden.

Dringend! Voor het komende half jaar (januari t/m juni 2009) zoeken wij nog mensen die een avond mee willen organiseren en/of mensen die hun ruimte ter beschikking willen stellen.
Met vriendelijke groeten, Dorith van der Lee (013-5358041). Met dank aan Willem van de Nadort (cartoon) en Rembrant Bümdoser (animaties).


Frans van Amelsfort expositie schilderstukken
(10 december 2008 / Frans van Amelsfort)

Expositie Frans van Amelsfort in Antiquariaat De Rijzende Zon, Poststraat 8, Tilburg, van 14 december 2008 tot 7 januari 2009. Open van woensdag t/m zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur.

 Francis Bacon Arte Lezing in Ruimte-X
(5 december 2008 / Ingrid Luycks)

zondag 14 december 2008

Met 64 werken toont Tate Britain in Londen nog tot en met 4 januari 2009 het meest complete overzicht van het werk van Francis Bacon sinds diens overlijden in 1992. Deze tentoonstelling zou Bacon wel eens definitief tot het pantheon der grootmeesters van de moderne kunst kunnen verheffen, meent kunstcriticus Hans den Hartog Jager in NRC Handelsblad.

Al tijdens zijn leven werd de notoire veeldrinker en zeer promiscue homoseksueel Bacon een levende legende. Een mythevorming die door hem zorgvuldig werd gecultiveerd. Zijn leven speelde zich af tussen de ‘gutter and the Ritz’, zoals hij zich ooit liet ontvallen, tussen de zelfkant van de samenleving en de mondaine wereld van de zeer rijken.

Contrasten die zich ook in zijn werk vertalen. In een periode waarin het abstract expressionisme de kunstwereld domineerde, bewandelde hij een geheel eigen weg, balancerend op de rand van de figuratie en de abstractie, zonder ooit de relatie met de zichtbare werkelijkheid volledig los te laten. In zijn gedeformeerde portretten en gestalten legt Bacon op indringende wijze de zenuwen van het naoorlogse tijdsgewricht bloot. Op een moment waarop de wereld letterlijk en figuurlijk ‘van god los’ is, verbeeldt hij op indringende en onnavolgbare wijze de moderne mens in zijn wanhoop, isolement en eenzaamheid.

Aan de hand van tal van sprekende voorbeelden worden in de lezing de ontwikkelingen in Bacon’s oeuvre belicht, de achtergronden, zijn thema’s, zijn inspiratiebronnen en zijn werkwijze. Uiteraard blijft Bacon’s persoonlijk leven, dat zo nauw verbonden was met zijn werk, evenmin buiten beschouwing.
Locatie: RUIMTE-X, Telexstraat 4 a Tilburg / Spreker is Ingrid Luycks / Aanvang: 15.00 uur, entree 8,50 inclusief koffie/thee / Meer info: WWW.ARTE.NU of 06 22 800 638 / Folder op aanvraag verkrijgbaar via info@arte.nu


Swingen in de Hall of Fame
(5 december 2008 / Henk Verhoeven)

Zaterdagavond 20 december 2008 is er voor de eerste maal een “Swingfeest met Rudie Kuul ” in de “Hall of Fame”, St.Cecilliastraat 23 te Tilburg.

Deze avond wordt georganiseerd door Stichting Kunstprojecten Tilburg in samenwerking met de “Hall of Fame”.

Aanvang van de avond 21.00 uur tot 01.00 uur, zaal open vanaf 20.00 uur. Entree: € 5,00. Vanaf zaterdag 20 december kunnen de remmen weer los ! ! Uw D.J. van deze avond is niemand minder dan Rudie Kuul ! Dus komt allen: zaterdag 20 december naar de “Hall of Fame”

Groet, Henk Verhoeven namens Stichting Kunstprojecten Tilburg en Barry en Janneke namens cultuurfabriek “Hall of Fame”

 Bourges foto's, video
(1 december 2008 / Ellen Rijk)

'Chaos, Chaos, Chaos...'
is vanaf 1 december virtueel te zien op de website

video's met
geluidsfragmenten
zoals getoond tijdens de Biennale Contemporaine
in Bourges, FrankrijkKo de Laat blogt nu ook weer
(28 november 2008 / Ko de Laat)

Ja, geacht publiek,

Het is een hachelijke zaak om te gaan bloggen. Niet alleen omdat er al veel te veel geblogd wordt, maar ook en vooral omdat zo’n blog na een enthousiaste start vaak algauw inkakt.

Toch waag ik het er weer eens op. Op mijn al eerder aan u gemelde site, of om nog preciezer te zijn op http://kodelaat.nl/actueel vindt u sinds kort het nodige nieuws over mij als dichter, journalist, theatermaker enzovoort. Daarnaast zal ik af en toe, in proza- of dichtvorm, e.e.a. publiceren omtrent de actualiteit of andere zaken die mij te binnen schieten. Ik zal dat met wisselende regelmaat doen, waardoor het altijd weer een verrassing is of er wat bij gekomen is, te ja of te nee. En zo ja wat…

Afijn, ziet u maar. In elk geval bent u welkom om eens achter de link te kijken.

Met vriendelijke groet en prettig weekend, Ko de Laat.

www.kodelaat.nl (waar het allemaal een stuk minder veranderlijk is, maar waar ook veel te lezen valt…)


Jacques Mees in Zaal16
(26 november 2008 / Jacques Mees)

Theater Zaal 16 presenteert iedere zondag een mooi, veelzijdig en gevarieerd programma. Bijna altijd om 15.00 uur aanvang.

30 november aansluitend op Cultureel Café Carré optreden singer/songwriter

Jacques Mees, Frank van Es en Roland Verstappen

Reserveer tijdig een plaats via www.zaal16.nl .

Theater Zaal 16
Carré 16
5017 JE Tilburg

secretariaat
tel: 013 - 536 83 81
www.theater-zaal16.nlUitnodiging De Rode Kamer op 1 december in theater de NWE Vorst
(25 november 2008 / Bert Mathijssen)

Bureau Cultuurmakelaar Tilburg, Studium Generale en De NWE Vorst nodigen u uit voor de tweede aflevering van De Rode Kamer. Salon voor nieuwsgierige mensen:
Gruwelijk mooi / Moet kunst schokken of troosten?

Maandag 1 december 2008, 20.00 - 21.30 uur, Theater De NWE Vorst, Willem II straat 49, Tilburg, Toegang gratis, graag reserveren

Gasten: kunstenares Els van den Veyver, filosoof Marc de Kesel, Gastheren: filosoof Herman de Regt, cultuurmakelaar Bert Matthijssen, Sidesound: Jacq Palinckx

Moet kunst schokken of troosten, ontregelen of sussen? Bereikt een kunstenaar zijn publiek door het goede en schone te laten zien, of juist het kwade en lelijke? Mag een kunstenaar zomaar alles? Waar ligt de grens tussen het publiek confronteren en het publiek wegjagen?

Gastheren Herman de Regt en Bert Matthijssen gaan op zoek naar antwoorden. Dat doen ze door in gesprek te gaan met kunstenares Els van den Veyver, filmregisseur Martin Koolhoven en filosoof Marc de Kesel. En natuurlijk mag ook het aanwezige publiek zich mengen in de discussie. Jacq Palinckx verzorgt het muzikale intermezzo.

De Rode Kamer. Salon voor nieuwsgierige mensen is een serie gesprekken over actuele ontwikkelingen en thema's in de kunst. Nieuwsgierigheid staat elke keer voorop. Initiatiefnemers zijn Bureau Cultuurmakelaar, Theater De NWE Vorst en Studium Generale. Toegang is gratis. In verband met het aantal beschikbare plaatsen, graag reserveren via telefoonnummer 013 532 85 32 (op werkdagen: 9-12.30 en 13-18 uur, zaterdag: 15.00-18.00).

Tot 1 december in De NWE Vorst. Met vriendelijke groet, Bureau Cultuurmakelaar Tilburg.


SAVING BY DESIGN
(21 november 2008 / Sander van Bussel)

Vandaag geopend in Seoul:


SAVING BY DESIGN, design made 2008
Korea Design Foundation

Koreaanse designers en kunstenaars hebben als vervolg op de Hacking Ikea expo bij PLATFORM 21 het Hacking Ikea een nieuwe invulling gegeven. Samen met de highlights uit de nederlandse expositie zijn ze vanaf vandaag te zien bij de Korea Design Foundation in Seoul.

? participating designers and artists:
Ki-ra Kim, Hee-sung Kim, Zi-noo Park, Kyum-bie Lee, Mi-kyung Lee, Sang-hyun Joo, Ji-hoon Ha, Alan D. Joseph, Bas van Beek, Bjorn Andreassen, Cynthia Hathaway, Daan van den Berg, Daniel Saakes, Daredo, Eric Morel, Eric Von Robertson, Frank Bruggeman, Helmut Smits, Kevin Koekkoek, Lisette Haasnoot, Nora Feddersen, Sander van Bussel, Studio Vollaerszwart

zie: http://designfo.org/eng/exhibition_view.asp?idx=47


GYNEA van Sander van Bussel - Fotografie Leo Veger

Vloeistof nieuwste voorstelling 'je bent al bijna dood'
(16 november 2008 / Yuri Bongers)

hallo! graag nodigt vloeistof je uit naar haar nieuwste voorstelling 'je bent al bijna dood'

zondag 16 november in de openbare bibliotheek in den bosch.

vloeistof brengt een dynamische voorstelling waarbij de dansbewegingen alleen bestaan uit het je voortgooien. om de dansvloer zie je 3 componisten die hun muziekcomposities live mixen bij de dans. je kunt zelf bepalen hoe je de dans beleeft: je kiest een koptelefoon. uit elke koptelefoon klinkt muziek van een andere componist. je kunt wisselen van muziek en ervaren hoe andere muziek jouw beleving van het dansbeeld verandert.

wanneer leef je echt? vier dansers leven zich op een ongewone plek ten volle uit. midden in een bibliotheek gooien zich voort in een ware uitputtingslag. steeds en steeds proberen ze door te gaan. ze draaien vallen en gooien hun lichamen tot ze nauwelijks meer kunnen. hun energie neemt je mee in een wereld van wildheid en dynamiek. je voelt de wind van het bewegingsgeweld. als de uitputting meer en meer toeslaat zie je hoe de dansers veranderen. steeds meer ervaar je een geordendheid binnen de woestheid….een cadans, een flow.

dans > irene van geest rene vrienlink francesca peniguel linda neruda / choreografie > anja reinhardt en yuri bongers / composities > sebastian schatz anne parlevliet wilco botermans / artistiek advies > sonja augart foto> martijn kappers coproductie > novembermusic / aanvangstijden > 12u30 14u00 en 15u25 toegang gratis / locatie > hinthamerstraat 72 5211mr den bosch > routebeschrijving > www.sbdenbosch.nl / muziekroute > je kunt kennismaken met meerdere componisten op de 16e, combineer onze voorstelling met de andere optredens op het festival. de info hierover vind je op http://www.novembermusic.net/Files/pdf/a3_kunstmuziek_voorzijde_hr.pdf > een hele dag met alle optredens kost E7,50.

tot ziens! / vloeistof / yuri, anja en saskia / www.vloeistof.eu > info@vloeistof.nl > vloeistofNL (skype) > pb710 5000as tilburg


Uitnodiging De Rode Kamer op 1 december in theater de NWE Vorst
(11 november 2008 / Bert Mathijssen)

Geachte dames en heren,

Na de eerste succesvol verlopen avond met Jan Hoet op 27 oktober, nodigen wij u hierbij van harte uit voor de tweede avond van de Rode Kamer met als onderwerp 'Gruwelijk mooi'. Moet kunst in deze tijd confronteren, shockeren of juist verzoenen en troosten?

U bent van harte welkom op maandag 1 december in theater de NWE Vorst. Vergeet niet te reserveren svp!

Vriendelijke groet, namens de Rode Kamer, Bert Matthijssen, Cultuurmakelaar


Muziek, letteren en beeldende kunst in RUIMTE-X
(5 november 2008 / Ingrid Luycks)

Vrijdag 7 november: We Love People in Bear Suits
Een gedeelde liefde voor Duitse jaren ‘80 muziek dreef hen bij elkaar. De elektro-punk band ‘We love people in Bearsuits’ voert met hun spraakmakende voorkomen en een dadaïstische mix van muziek, performance en Duitse liedteksten het publiek mee in hun absurde werkelijkheid.
Agendagegevens Aanvang 22.00 uur Entree gratis Locatie RUIMTE-X,Telexstraat 4 a, 5038 DJ TIlburg 013 536 02 07 www.ruimte-x.nl

Zondag 9 november, 15.00 uur: Recital Kolmans zingt Megens
Berrie Kolmans (piano, accordeonen zang) brengt liedjes ten gehore op teksten van dichter/schrijver Albert Megens Laatstgenoemde stelt voor en leidt in. Berrie Kolmans : composities, zang, pianobegeleiding Albert Megens : teksten en presentatie
Agendagegevens Aanvang 15:00 uur (zaal open 14.30) Entree 5 euro locatie RUIMTE-X, Telexstraat 4 a, 5038 DJ TIlburg 013 536 02 07 www.ruimte-x.nl en www.albertmegens.nl

Zondag 16 november 15.00 uur ARTE-lezing Charley Toorop
Onder het motto ‘vooral geen principes!’ wijdt Boijmans van Beuningen een overzichtstentoonstelling aan de Nederlandse kunstenaar Charley Toorop (1891-1955). Wie eenmaal haar indringende schilderijen gezien heeft zal deze niet licht vergeten. In de jaren ’20 en ’30, een periode waarin de vrouwenemancipatie schoorvoetend op gang kwam, manifesteerde Toorop zich niet alleen als een eigenzinnig kunstenaar maar tegelijkertijd als een onconventionele, onafhankelijke vrouw die in een turbulente tijd haar eigen koers voer. In de lezing worden zowel haar oeuvre, als de context waarin dat tot stand kwam, haar persoonlijk leven en haar artistieke omgeving onder de loep genomen.
Agendagegevens Zondag 16 november 15.00 uur Toegang 8,50 euro, inclusief koffie of thee. Locatie RUIMTE-X, Telexstraat 4 a, 5038 DJ Tilburg Meer informatie 06 22 800 638 en www.arte.nu

Nog tot en met 20 november te zien in RUIMTE-X tijdens activiteiten en op afspraak (06 5111 69 05) 'van 9 tot 5 '
Laat het ‘produceren’ van kunst zich dwingen in het 9-tot-5-keurslijf van de doorsnee arbeider? In RUIMTE-X gingen Marinke Marcelis en Edmée Plaatzer vijf dagen lang het experiment aan. De resultaten: een installatie, videofilm en tekeningen plus een dagboekachtige publicatie, de derde in de reeks ‘artiesten in de X-residentie’. meer informatie www.ruimte-x.nl

6 december 2008: Damenwahl & Herrenschwamm
Dame prikkelt heer. En vice versa. Danielle Lemaire laat zich uitdagen door X-burger Swarth. X-burger Swarth laat zich opwinden door Danielle Lemaire. www.ruimte-x.nl


Literair Festival Fasihi!
(4 november 2008 / Frans van Erve)

Beste literatuurliefhebber,

Hierbij maak ik u attent op het literair festival "Fasihi!", dat plaatsvindt op maandag 10 november 2008 in de Studiozaal van Theaters Tilburg. Zie de bijlage voor nadere informatie.

Met vriendelijke groet,
namens Salon XVI,
Frans van Erve


Expositie Frans van Amelsfort
(4 november 2008 / Henk Verhoeven)

Stichting Kunstprojecten Tilburg organiseert bij autobedrijf Probaat, Lochtstraat 6-8 te Tilburg een tentoonstelling van Frans van Amelsfort. De tentoonstelling is te zien in de showroom van autobedrijf Probaat en is vrij toegankelijk te bezichtigen, van 3 november 2008 tot 5 januari 2009.

Frans van Amelsfort hebben we zo langzamerhand leren kennen als een veelzijdig kunstschilder. Hij spot met de ernst en verschijningsvorm van het leven zoals wij die alledag tegen komen. Zijn werk is kleurrijk en fantasievol soms zelfs overdadig. Het is doorspekt met humorvolle taferelen. Enkele voorbeelden van de onderwerpen van Frans z’n werk: Don Quichote die ten strijde trekt tegen de consumptiemaatschappij, een engel en een smakeloze poedel die een circusact opvoeren of een bostafereel waarin een lappen pop op wrede wijze onthoofd wordt. Kortom: laat je verrassen en bezoek de tentoonstelling van Frans van Amelsfort in de showroom van autobedrijf Probaat.


15 jaar Des Tijds
(2 november 2008 / Mark Rijkers)

 


Koos van Zomeren in Salon VXI
(1 november 2008 / Frans van Erve)

Beste literatuurliefhebber,

Op donderdag 13 november 2008 ontvangen wij Koos van Zomeren in onze literaire Salon XVI in Zaal 16 te Tilburg. Zie de bijgevoegde flyer.
Wij stellen het op prijs wanneer u dit bericht verder verspreidt onder vrienden en kennissen die geïnteresseerd zijn in literatuur. Ook kunt u namen en e-mail-adressen van belangstellenden doorsturen naar salonseize@gmail.com . Zij ontvangen dan voortaan de aankondigingen van de literaire avonden van Salon XVI per e-mail. Zie voorts onze website www.salonseize.nl voor nadere informatie.

Met vriendelijke groet, namens Salon XVI, Frans van Erve.


Ellen Rijk, dubbele uitnodiging
(1 november 2008 / Ellen Rijk)

CHAOS, CHAOS, CHAOS...

een installatie van
ELLEN RIJK
in het
CHÂTEAU D'EAU
van Bourges, Frankrijk
tijdens de
4de BIENNALE D’ART CONTEMPORAIN DE BOURGES
14 november-21 december 2008
+
ELLEN RIJK
Expositie van monotypes en keramiek
in
GALERIE AUTRES RIVES
16, rue du Four au Roi, 18000 Bourges
14 november-21 december 2008

CHAOS, CHAOS, CHAOS.. Beeld/concept : Ellen Rijk / Tekst: Heleen Volman / Geluidsdecor: Joost van Dijk / Tekstregie: Pietjan Dusee / Stemmen : Rafaël Troch, Lonne Gosling en Stephanie Rodriguez / Videocamera: Sahin Sisic en Nedzjad Solak / Videomontage: Sahin Sisic en Emiel Claessen / Figuranten video: 19 vrouwen / Organisatie: Line Rousseau / A Propic, Promotiebureau voor interculturele projecten / Informatie: Ellen Rijk: info@ellenrijk.nl, www.ellenrijk.nl, +31 623387599 / A Propic: Line Rousseau, line@apropic.com, +31 628272199 / Galerie Autres Rive: www.autresrives.com, +33 4 2 482737890 / www.ville-bourges.fr/culture-loisirs/biennale-expositions.php

CHAOS, CHAOS, CHAOS.. wordt financieel ondersteund door de gemeente Tilburg, RUIMTE-X / teleXpress, L’Avventura Tilburg, de Nederlandse Ambassade in Frankrijk en het Institut Néerlandais en de stad Bourges. (Foto's: Ernest Potters / Sahin Sisic)


De Rode Kamer op het internet
(30 oktober 2008 / Bert Matthijssen)

Afgelopen maandag, 27 oktober, vond onder grote belangstelling de eerste avond van De Rode Kamer, salon voor nieuwsgierige mensen, plaats in de NWE Vorst. De Rode Kamer is een nieuw samenwerkingsverband tussen Bureau Cultuurmakelaar, Studium Generale (UvT) en theater De NWE Vorst. Thema van deze avond was het 'absurde' en hoofdgast van de avond was de Belgische kunstpaus Jan Hoet. Hij organiseerde onlangs in Marta Herford een expositie over het absurde in de moderne kunst.
Helaas kon niet iedereen aanwezig zijn maar u kunt een videoregistratie van de avond bekijken op de site van www.citytv.nl Veel kijkplezier!

Vriendelijke groet, Namens de initiatiefnemers van de Rode Kamer, Bert Matthijssen, Cultuurmakelaar, 06-512 99 426


Filmpje Bümdoser Dance Like A Rock
(30 oktober 2008 / Guus Voermans)

 

Tommie Storimans heeft zijn opdracht voor school af. Gisteren leverde hij dit filmpje af bij de docent die er een 9 als raport cijfer voor gaf. Gefilciteerd Tommie het was een fijne gekke jongetjesdag!
Binnenkort is de clip die nu onder de handen van Rudi Klumpkens is ook gereed. Nog even geduld.

Dit was een nul-budget productie dank aan:
Rijkswaterstaat Noord-Brabant
Peter Raaijmakers Den Dungen
Smit-Tak Sliedrecht/Jaap Striegel
Cafè Keerpunt Boxtel
Jonh Meulendijks piano-techniek Tilburg
Jan verschuuren BV Tilburg
Giel Brouwers steel-suplies Tilburg
De Stip decoraties Tilburg
Light Facilytis Department Tilburg
Stichting Kino Tilburg
Ben Voermans bakkerijen Den Dungen
Voermans Machine verhuur Den Dungen

Hieronder de url, veel kijkplezier Guus! XXXX

Zie ook www.myspace.com/bumdoser


Stadsdichters in De Poorten
(29 oktober 2008 / Henk Verhoeven)Invitation MONDAY MATCH at the BIMHUIS
(29 oktober 2008 / MaryLou Weijmans)

Beste / Dear,

Hierbij weer de digitale uitnodiging voor de MONDAY MATCH:
Volgende week maandag, 3 november, 20u30 in het BIMHUIS.
Deze keer met en door Sanja Mitrovic & MaryLou Weijmans.
Na Afloop (rond 22u00): DJ PHILIPPONA
Kom ook!

Attached is the digital invitation for the coming MONDAY MATCH:
next Monday, November 3rd, 20h30 at the BIMHUIS, curated by
Sanja Mitrovic & MaryLou Weijmans this time.
Afterwards (around 22h00): DJ PHILIPPONA
Feel welcome and please forward this flyer!


Nieuwe nachtelijke poëziewandelingen
(28 oktober 2008 / Sjon Brands)

Aanstaande vrijdagavond en zaterdagavond gaan wij weer op pad met onze nachtelijke poëziewandelingen. We hebben een nieuw programma over 'Liefde in Licht en Donker'. Het is hartstikke mooi en gezellig.

Loop mee en laat het je vrienden weten!

De wandeling is op de Kerkeindse Heide (vlak achter het Trappistenklooster / zie routebeschrijving op onze website). We vertrekken om 22.00 uur en de prijs is € 9,00 (voor deelnemers van het Cultuurveld een forse korting).

Reserveren 013 5358041

Hartelijke groeten, Sjon & Dorith


Poetry Slam
(28 oktober 2008 / Martin Berversluis)

Acht dichters nemen het in drie rondes tegen elkaar op. Dat is in het kort gezegd een Art Meets Slam. Een poëtische strijd waarin iedere dichter per ronde vier minuten heeft om zijn poëzie voor het voetlicht te brengen. En elke ronde vallen er dichters af. De derde ronde is de finale waarin de laatste drie overgebleven dichters het verbaal tegen elkaar uitvechten. Na de derde ronde kiest zowel onze vakjury -bestaande uit Nick J. Swarth (voormalig stadsdichter van Tilburg) en Sjon Brands (acteur en theatermaker bij het Theater van de Verloren Tijd)- als de publieksjury elk een winnaar.

OPROEP:
Dicht je zelf ook en lijkt het je leuk om mee te doen aan een Poetry Slam? Schrijf je dan in via artmeets@culdesac.nl.


Veel te doen in Ruimte-X
(28 oktober 2008 / Ingrid Luycks)

Zaterdag 1 november vanaf 17.00 uur
'9 tot 5 '
Laat het ‘produceren’ van kunst zich dwingen in het 9-tot-5-keurslijf van de doorsnee arbeider? In RUIMTE-X gingen Marinke Marcelis en Edmée Plaatzer vijf dagen lang het experiment aan. In week 42 togen zij tegen minimumloon dagelijks van 9 to 5 aan het werk. De resultaten, een installatie, videofilm en tekeningen zijn in de periode van 1 tot en met 20 november 2008 te zien in RUIMTE-X. Bovendien legden beiden hun ervaringen, gelardeerd met beelden, vast in deze A-6 publicatie, de derde in de reeks ‘artiesten in de X-residentie’.
Agendagegevens: Opening 1 november 2008 17.00 uur. Vanaf 20.00 uur programma in het kader van L’Avventura met een optreden van singer-songwriter Peter van Drunen. Nog te zien tot en met zondag 20 november op afspraak en tijdens activiteiten in RUIMTE-X. Locatie RUIMTE-X, Telexstraat 4 a, 5038 DJ Tilburg www.ruimte-x.nl

Vrijdag 7 november
We Love People in Bear Suits
Een gedeelde liefde voor Duitse jaren ‘80 muziek dreef hen bij elkaar. De elektro-punk band ‘We love people in Bearsuits’ voert met hun spraakmakende voorkomen en een dadaïstische mix van muziek, performance en Duitse liedteksten het publiek mee in hun absurde werkelijkheid.
Agendagegevens: Aanvang 22.00 uur Entree gratis www.ruimte-x.nl

Zondag 9 november
Recital van luisterliedjes
Berrie Kolmans (piano, accordeonen zang) brengt liedjes ten gehore op teksten van dichter/schrijver Albert Megens Laatstgenoemde stelt voor en leidt in. Berrie Kolmans : composities, zang, pianobegeleiding. Albert Megens : teksten en presentatie.
Agendagegevens: Aanvang 15:00 uur (zaal open 14.30) Entree 5 euro locatie RUIMTE-X www.ruimte-x.nl en www.albertmegens.nl


Flat in Eindhoven
(26 oktober 2008 / Boy Jonkergouw)

Welluk?
Op 7,8,13 november aanstaande speelt Flat, mijn nieuwste solo, in het nieuwste theater van Eindhoven: Carte Blanche, Jan Heynslaan 4, in het hartje van het schilderachtige Woensel. (zie www.carteblanche.nu voor routebeschrijving).

Hoe loat?
De voorstelling begint om 20:30 u.

Wè kost da nou?
Slechts 8 Euri (tenzij de kredietcrisis leidt tot hyperinflatie, dan geven wij de voorkeur aan een geit of zes zakken meel).

Wè krijg ik daarveur?
In de bijlage een stukje info. Of even kijken op www.goedisgoed.nl

Dès godnondeju interessant

Je kunt reserveren via info@goedisgoed.nl of een belletje doen naar Carte Blanche. 040 2451739

Boy Jonkergouw


Ko de Laat houdt 't ditmaal kort...
(26 oktober 2008 / Ko de Laat)

... om alleen even te vertellen dat mijn eigen website sinds kort in de lucht is. Eindelijk is mijn rijke, doch versnipperde carrière overzichtelijk in kaart gebracht.

Kijk eens op www.kodelaat.nl

Nou ja, en dan ook nog maar even de onvermijdelijke reminder: de presentatie van mijn alweer achttiende bundel is op 2 november in Paradox (Telegraafstraat 62, Tilburg). Het begint om 15.00 uur, en de entree is gratis.

Wees welkom, zowel 2 november als op mijn site!

Met vriendelijke groet, Ko


Apocalypso: De eerste Kunstmaan herfstrevue
(24 oktober 2008 / Wim Verhoeven)
 Het gebeurt weer !

Laat U onderdompelen in het onnavolgbare programma dat spontaan en nonchalant laveert tussen variété en hedendaagse kunst, ongegeneerd verspringt van lering naar vermaak en pendelt tussen kwetsbaar en hilarisch.

De Revue-formule combineert alles met alles zolang, o vanitas, het maar niet te lang duurt.

Dit keer ingestraald door de sfeer van het vallend blad, we nemen er geen voor de mond: beleef het wonder der wereldondergang van expert Maarten Keulemans, de leijer van der meer en van rijswijk laten de schimmen dartelen op het witte doek , mijmer mee met de totale desillusie in deballaden van de vroegoude gebroeders Drap, laat u verwarmen door de kwetsbare kant waarin Mattanja Joy Bradley u zacht meevoert, tril mee op de bizarre klanken van Trans Luv Airlines en verlies uw hogere waarden en vindt vertwijfeling en verlossing bij Radio Calypso.

In de GEHEEL VERNIEUWDE benedenzaal van Halte Kunstmaan

Stedekestraat 72

Vrijdag 7 november 20.00 uur

www.kunstmaan.nl


Uitnodiging expositie Stadsgezichten
(24 oktober 2008 / Henk Verhoeven)
Uitnodiging expositie

10 Portretten in keramiek

Ceciel van der Weide


“Stadsgezichten”

3 Tilburgse dichters
J.A.C. van der Ven, Nick J. Swarth en Frank van Pamelen

onthullen hun eigen portret met een voordracht
op zondag 2 nov. om 12:00 uur op de Bredaseweg 214, Tilburg.

De expo van Thea Zweerink
”Het individu”
loopt te samen met deze expo van Ceciel van der Weide t/m 27 december
 


Literaire evenementen
(21 oktober 2008 / Moniek Verharen)

Beste bezoeker van Salon Seize,

Wij ontvingen twee aankondigingen van literaire evenementen die komend weekend in TIlburg plaatsgrijpen. Wij sturen die graag aan jullie door.

De eerste is van het Theater van de Verloren Tijd. Die weekend én volgend weekend organiseert dit theater nachtelijke poëziewandelingen in de bossen. De wandelingen vinden plaats op vrijdagavond 24 okt, zaterdagavond 25 okt, vrijdag 31 okt en zaterdag 1 nov. Het is een nieuw programma: met gedichten over 'Liefde in Licht en Donker'. De wandeling is op de Kerkeindse Heide (vlak achter het Trappistenklooster / zie routebeschrijving op www.theatervandeverlorentijd.nl.) Het vertrek is om 22.00 uur, duurt tot middernacht, de prijs is 9,00 Euro. Reserveren is zeer gewenst: 013 5358041.

De tweede is bij Theater de Nieuwe Vorst. Daar is a.s. zaterdag een voorstelling te zien die gebaseerd is op het boek For whom the bell tolls van Ernest Hemmingway. Meer informatie: http://www.denwevorst.nl/agenda/$sub_detail/$id_2312/. Bezoekers van Salon Seize krijgen bij deze voorstelling een korting van 2 euro op de normale toegangsprijs. Om hiervan gebruik te maken, gebruik je bij je reservering bij de kassa van de Vorst het codewoord: 'klokje'. Reserveren is zeer gewenst: 013 5328532. Zie bijgaande foto.

Vriendelijke groet, Moniek Verhaaren


Nieuwe nachtelijke poëziewandelingen
(17 oktober 2008 / Sjon Brands)

Aanstaande vrijdagavond en zaterdagavond en de vrijdag en zaterdag de week daarop gaan wij weer op pad met onze nachtelijke poëziewandelingen. We hebben een nieuw programma over 'Liefde in Licht en Donker'. Het is hartstikke mooi en gezellig.

Loop mee en laat het je vrienden weten!

De wandeling is op de Kerkeindse Heide (vlak achter het Trappistenklooster / zie routebeschrijving op onze website). We vertrekken om 22.00 uur en de prijs is € 9,00 (voor deelnemers van het Cultuurveld een forse korting).

Reserveren 013 5358041

Hartelijke groeten, Sjon & Dorith


Persbericht Oproep: Op zoek naar Tilburgs dichttalent 2009
(15 oktober 2008 / Henk Verhoeven)


Persbericht Oproep: Op zoek naar “Tilburgs dichttalent 2009”
De Stichting Kunstprojecten Tilburg, ondersteund door Cees van Dijk – ambassadeur van “Verrijk je Wijk”, gaat op zoek naar het Tilburgs dichttalent 2009.
In de maanden november en december 2008 zijn er 4 voorrondes gepland. Ze vinden plaats op 23 november in wijkcentrum De Ypelaer in Tilburg Noord, op 30 november in wijkcentrum ’t Sant in Tilburg West, op 7 december in Cultureel Centrum De Schalm Berkel-Enschot in Tilburg Oost en op 14 december in wijkcentrum De Spijkerbeemden in Tilburg Zuid. Alle voorrondes beginnen om 14.30 uur en eindigen om 17.00 uur.
Alle Tilburgse dichters, allochtoon of autochtoon, jong en oud, kunnen zich hiervoor aanmelden !
Het project is voortgekomen uit een eerder dichtersproject waar de twee voormalige en de huidige stadsdichter van Tilburg een reeks van succesvolle dichtersmiddagen/avonden hielden in verschillende wijken van Tilburg. Het doel hiervan was om de ‘dichtkunst’ dichterbij de mensen te brengen. Bij deze optredens waren ook steeds gastdichters uit de wijken die hun zelfgemaakte gedichten voordroegen aan het aanwezige publiek. De formule, de mix van de stadsdichters en de gastdichters uit de wijken, bleek zeer goed te werken. In alle gevallen waren er vele dichters in de zaal aanwezig die met enthousiasme en overtuiging, hun zelfgemaakte gedichten voordroegen.
Oproep
Iedereen die zijn/haar gedichten wil voordragen kan zich melden bij de organisatie. Het dient te gaan om eigen werk. Meld je aan door een email te sturen naar info@kunstdichterbij.nl, dit is het email adres van Stichting Kunstprojecten Tilburg of via een flyer annex inschrijfformulier welke te vinden zijn in alle openbare gebouwen in Tilburg, zoals o.a. de openbare bibliotheken, bij alle stadswinkels, de wijkcentra en alle allochtonen organisaties. De aangemelde dichters kunnen tijdens bovengenoemde dagen hun gedichten voordragen voor het aanwezige publiek. Een commissie zal het werk beoordelen op zijn poëtische kwaliteiten. Voorzitter van dit driekoppig gezelschap is voormalig stadsdichter Nick J. Swarth. Uit iedere voorronde stromen drie talenten door naar de finale. De finalewedstrijd zal plaatsvinden in februari of maart 2009 in het “MIDI” theater te Tilburg. In begin 2009 zal hiervoor ruime publicitaire aandacht worden gezocht via de lokale pers en mogelijk een ‘live’ programma bij de Brabantse media. De finale kent twee winnaars, enerzijds zal door een samengestelde vakjury het “Tilburgs dichttalent 2009” gekozen worden, anderzijds zal er een publiekswinnaar gekozen worden door het aanwezige publiek. Voor meer informatie kunt u terecht bij de Stichting Kunstprojecten Tilburg en via de internetsite:www.dichttalenttilburg.nl.

Met vriendelijke groet, Henk Verhoeven, Stichting Kunstprojecten Tilburg, www.kunstdichterbij.nl, info@kunstdichterbij.nl, tel: 013 – 543 33 49


Ko de Laat komt er weer aan ...
(9 oktober 2008 / Ko de Laat)

en wel op 2 november, met de presentatie van alweer zijn achttiende jaarlijkse dichtbundel.

Wie ooit zo´n bundelpresentatie heeft bijgewoond, weet dat dit een heel bijzonder evenement is. Geen opgeklopt vernissagegedoe met overbodige toespraken, maar gewoon een middag vullende voorstelling, met verhalen en gedichten over het echte leven. Over zaken die u meteen herkent, of zaken waarbij u een ‘oh ja’-gevoel of een ‘ja, verrek’-gevoel krijgt. Ook in de alweer achttiende bundel ‘Levenskunstenaar’ komen veel van deze zaken voorbij.

U kunt de primeur meemaken op 2 november. Traditiegetrouw in: Paradox,Telegraafstraat 62 (hoek Willem II straat), Tilburg. Aanvang: 15.00 uur. Afloop: rond 17.00 uur. En u hoeft niet eens entree te betalen.

Wees welkom bij Tilburg’s langstlopende literaire najaarstractatie (en dat geldt ook voor de schoonfamilie of andere visite die u voor die bewuste middag al gepland had).

Onverhoopt verhinderd? Bestel dan de bundel, vormgegeven en van een prachtige omslagillustratie voorzien door Linda van Erve, door overmaking van 12 euro (10 euro + 2 euro portokosten) op bankrekening 68.15.38.554 t.n.v. J.J.H.R. de Laat o.v.v. ‘Levenskunstenaar’.

Bij voorbaat hartelijk dank. Meer info: 013 535 98 09/ 06 30 31 71 35. Binnenkort op uw p.c.: www.kode....


Kunstenaarssalon XI aanstaande woensdag 15 oktober 2008
(mailing 8 oktober 2008 / dvdl)
Cultuurveld Tilburg
Kunstenaarssalon XI: woensdag 15 oktober 2008
20.30 uur in het atelier van JanHein van Stiphout, Utrechtsestraat 6-10, Tilburg
'De tweede jongensdroom'

Bij deze willen wij je van harte uitnodigen voor de elfde 'Kunstenaarssalon' onder het motto: 'De tweede jongensdroom' in het atelier van JanHein van Stiphout, Utrechtsestraat 6-10 te Tilburg aanstaande woensdagavond 15 oktober 2008 om 20.30 uur.

Met bijdragen van JanHein van Stiphout (glas-kunstenaar), Vincent Vriens (videokunstenaar), Bob Driessen (creatief vormgever) en Nick J Swarth (dichter).

met dank aan Rembrant Bümdoser

Het staat iedereen vrij om wat te doen, wat te laten horen of zien of om gezellig met elkaar te kletsen over het leven van een kunstenmaker in Tilburg.

Voor koffie, thee en een hapje wordt gezorgd, gelieve zelf overige drank mee te nemen. Iedere kunstenaar uit Tilburg en wijde omgeving is natuurlijk van harte welkom.

Het programma voor deze avond is in ontwikkeling. Iedereen die nog een bijdrage aan de avond wil leveren is uitermate welkom. Je kunt contact met JanHein van Stiphout (013-5356186) of met ons opnemen (013-5358041).


Rectificatie speeltijden Flat
(8 oktober 2008 / Boy Jonkergouw)

Data en speeltijden van Flat. Voor de speeldata in Tilburg zit daar een fout in:

Vrijdag 10 oktober speelt Flat niet om 15:00 u, maar om 20:00 u. De voorstelling op donderdag is wel om 15:00 u.

Als je wilt reserveren, kun je bellen naar Zaal 16: 013 5368381

Meer info: www.goedisgoed.nl, www.zaal16.nl, www.kwartiermakersfestival.nl

Excuses voor de onduidelijkheid. Groetjes, Boy Jonkergouw


Bezoekerscentrum Kunst, Natuur & Ambacht
(7 oktober 2008 / Paul Mommers)

Hallo,

Ik ben Paul Mommers, woon in Hilvarenbeek en heb daar een Bezoekerscentrum Kunst, Natuur & Ambacht.
Het Bezoekerscentrum, dat vorig jaar is opgestart biedt de mogelijkheid tot vergaderen, workshops, heeft twee tentoonstellingszalen, nog een ruimte voor grotere groepen of activiteiten. Er vinden bijeenkomsten van allerlei aard plaats. Er is een behoorlijke buitenruimte, o.a. een bijentuin die annex beeldentuin moet worden.
In de zomermaanden is er een terras.
Uiteraard wil ik mijn initiatief meer 'op de kaart' zetten. Dat is ook al letterlijk het geval: op de binnenkort te verschijnen kaarten van het wandelroutenetwerk en het fietsroutenetwerk.

Een andere vorm van op de kaart zetten is dat er voortdurend activiteiten zijn. Die wil ik in de vorm van kunstzinnige/ambachtelijke activiteiten.
Gezocht wordt dan ook naar mensen die iets te bieden hebben voor een breed publiek en die tevens
hun producten willen verkopen. Dat allemaal vooral in de weekenden van april t/m de herfstvakantie. Het geven van workshops moet ook tot de mogelijkheden behoren.
Voor informatie: www.flierefluiter.nl, Paul Mommers. Tel.: 06-52438385


Open atelier tijdens textielweekend
(29 september 2008 / Toon van Gisbergen)

Aanstaand weekend ben ik op 4 en 5 oktober een van de ateliers die zijn deuren open zet in het textielweekend, georganiseerd door het Nationaal Textielmuseum bij mij om de hoek.

Wij, mijn buren-kunstenaars en ik hebben ons straatje dan omgedoopt van kasteelpad tot “Pas des Textiles”, omdat wij allen geen textielachtergrond hebben en in mijn geval het juist weglaten (niks om het lijf zogezegd).

Jullie zijn uiteraard van harte welkom ! We proberen er iets moois van te maken. Kijk voor het gehele programma op de site www.textielweekend.nl/2008/

Misschien tot ziens !

Toon, tel.:(0031)6 10405641, www.toonvangisbergen.exto.nl


Tijs Goldschmidt op 9 oktober te gast bij Salon XVI
(26 september 2008 / Moniek Verhaaren)


Nieuwe solo Boy Jonkergouw
(24 september 2008 / Boy Jonkergouw)

Graag nodig ik je uit voor mijn nieuwe solo: Flat. Ik speel hem in Tilburg en Amsterdam op het Kwartiermakersfestival.
Daarnaast in het spikspinternieuwe vlakke vloertheater van Stichting Carte Blanche te Eindhoven!
In de bijlage een inhoudelijke toelichting, hieronder de speellijst en dergelijken:

9 oktober zaal 16 15:00 u entree gratis ! www.zaal16.nl
10 oktober zaal 16 15:00 u entree gratis ! www.zaal16.nl
6 november Carte Blanche Eindhoven 20:30 u www.carteblanche.nu
7 november Carte Blanche Eindhoven 20:30 u www.carteblanche.nu
14 november Ostadetheater Amsterdam 20:30 u www.ostadetheater.nl
15 november Ostadetheater Amsterdam 20:30 u www.ostadetheater.nl
16 november Ostadetheater Amsterdam 14:30 u www.ostadetheater.nl

Meer info: www.goedisgoed.nl


Herinnering Kunstenaarssalon X
(mailing 23 september 2008 / dvdl)
Cultuurveld Tilburg
Herinnering morgenavond Kunstenaarssalon X
woensdag 24 september 2008 vanaf 20.30 uur in de tent van de Verloren Tijd, Stedekestraat 15 (ingang door de poort), 5041dm Tilburg.

'De vulling voor een ziel die zich verveelt'Met bijdragen van Maartje Simons (drummer) & Eric Wels (bassist) & Karin van Kooten (violist), Marieke Coenen (illustrator), Sjon Brands (theatermaker) & Dorith van der Lee (acteur) & Hans Sparla (trombonist) met gedichten van Hypoliet Terwater, Liseth Horsten (zangeres), Martijn de Boer (beeldend kunstenaar) en Marc van de Sande (ontwerper / kunstenaar). Onder voorbehoud: Bram Wiersma & Moniek Smeets (theatermakers), Guus Voermans (uitvinder-kunstenaar). Met dank aan Rembrant Bümdoser.

Het staat iedereen vrij om wat te doen, wat te laten horen of zien of om gezellig met elkaar te kletsen over het leven van een kunstenmaker in Tilburg. Voor koffie, thee en een hapje wordt gezorgd, gelieve zelf overige drank mee te nemen. Iedere kunstenaar uit Tilburg en omgeving is van harte welkom.


Een ieder die nog mee wil werken, op de een of andere manier een bijdrage wil leveren is van harte welkom.
Bel 013-5358041 of mail: post@cultuurveld.nl. Meer informatie vindt u op de website: www.cultuurveld.nl.

Uitnodigng opening Print
(22 september 2008 / Annemie van Eulem)
Bureau CultuurMakelaar zou u graag willen uitnodigen voor de officiele opening van de website Print&Play, een digitale versie van het boek Kitsch van Jan Andriessen, op creatieve en kunstzinnige wijze weergegeven.
De opening vindt plaats op dinsdag 30 september 2008 om 16.00 uur in Museum De Pont.
Bijgaand treft u, uiteraard, de uitnodiging digitaal aan. Een ieder is van harte welkom.


Met vriendelijke groet, Annemie van Eulem, Bureau Cultuurmakelaar, Coördinatie en projectmanagement Cultuurmakelaar, intern verkort mobiel: 8548, mobiel: 06-538 184 33, Annemie.van.eulem@tilburg.nl

Stadsdichters in Berkel Enschot
(21 september 2008 / Henk Verhoeven)

Uitnodiging: Tilburgse stadsdichters treden op in Cultureel Centrum “De Schalm”

Zaterdag 27 september vindt er in Cultureel Centrum “De Schalm” in Berkel Enschot, Eikenbosch 1, een dichtersavond plaats, georganiseerd door Stichting Kunstprojecten Tilburg in samenwerking met Stichting EXPO Berkel Enschot.

Het programma: Tijdens deze avond zullen de twee voormalige stadsdichters Jace van de Ven en Nick J. Swarth en de huidige stadsdichter van Tilburg Frank van Pamelen hun gedichten voordragen. Naast de drie dichters is er ruimte op het podium voor gastdichters uit Berkel Enschot en Tilburg. Personen die hun zelfgemaakte gedichten tijdens deze avond willen voordragen kunnen zich hiervoor aanmelden bij Stichting Kunstprojecten Tilburg, info@kunstdichterbij.nl, of ‘men’ kan zich aan het begin van de avond melde bij de organisatie.

Entree: € 6,00. aanvang: 20.15 uur. Cultureel Centrum “De Schalm”, Eikenbosch 1, Berkel Enschot, tel: 013 – 533 13 33, infoccdeschalm@home.nl

Met vriendelijke groet, Jack van Dongen, namens Stichting EXPO en Henk Verhoeven, namens Stichting Kunstprojecten Tilburg, mariastraat 13 a, 5038 SK Tilburg, tel: 013 – 5433349, mail:info@kunstdichterbij.nl, web:www.kunstdichterbij.nl


ZXZW in RUIMTE-X video-installatie Erik Smith
(20 september 2008 / Ingrid Luyks)

ZXZW in RUIMTE-X video-installatie Erik Smith

za 20 en zo 21 september 2008 20:30 – 00:00 uur, doorlopend

In het kader van het festival ZXZW is in RUIMTE-X een video-installatie te zien van de Amerikaanse, in Berlijn woonachtige kunstenaar Erik Smith (Boston 1967). Een groot deel van zijn werk belicht de duistere rafels en onverwachte aspecten van het menselijk bestaan. Zijn oeuvre loopt uiteen van conceptueel tot zoiets tastbaars als een tekening. En altijd met een wat bittere ondertoon…

Zaterdag- en zondagavond in RUIMTE-X, toegang gratis. Komt allen!!!

RUIMTE-X, Telexstraat 4 a, 5038 DJ Tilburg, 013 536 02 07


Nieuwe clip Jacques Mees
(17 september 2008 / Jacques Mees)
Nieuwe clip:

http://nl.youtube.com/watch?v=o_jb8c2NuvU

Vriendelijke groet,
Jacques Mees
www.jacquesmees.nl

Uitnodiging Kunstenaarssalon X
(mailing 17 september 2008 / dvdl)
Cultuurveld Tilburg
Kunstenaarssalon X: a.s. woensdag 24 september 2008
vanaf 20.30 uur in de tent van de Verloren Tijd, Stedekestraat 15, 5041dm Tilburg
'De vulling voor een ziel die zich verveelt'


Bij deze willen wij je van harte uitnodigen voor de tiende en eerste 'Kunstenaarssalon' van dit najaar onder het feestelijke motto: 'De vulling voor een ziel die zich verveelt' in de tent van het Theater van de Verloren Tijd, Stedekestraat 15 (ingang door de poort), 5041dm Tilburg op aanstaande woensdagavond 24 september 2008 om 20.30 uur. Kleding afhankelijk van de temperatuur.

Met bijdragen van Sjon Brands (theatermaker), Dorith van der Lee (acteur), Maartje Simons (drummer), Liseth Horsten (zangeres), Hans Sparla (trombonist) Marieke Coenen (illustrator), Bram Wiersma (theatermaker / onder voorbehoud), Moniek Smeets (theatermaker / idem), Guus Voermans (uitvinder-kunstenaar / onder voorbehoud).

Het staat iedereen vrij om wat te doen, wat te laten horen of zien of om gezellig met elkaar te kletsen over het leven van een kunstenmaker in Tilburg.

Voor koffie, thee en een hapje wordt gezorgd, gelieve zelf overige drank mee te nemen. Iedere kunstenaar uit Tilburg is van harte welkom.

Het programma voor deze avond is in ontwikkeling. Iedereen die nog een bijdrage aan de avond wil leveren is uitermate welkom. Je kunt contact met ons opnemen (013-5358041).Een ieder die nog mee wil werken, op de een of andere manier een bijdrage wil leveren is van harte welkom.
Bel 013-5358041 of mail: post@cultuurveld.nl. Meer informatie vindt u op de website: www.cultuurveld.nl.

Oude' TilburgZcolumn passeert eveneens 100.000 pageviews
(17 september 2008 / Ko de Laat)

Nieuwstip op tilburgz.nl: Tilburg Nieuws - TilburgZ: Oude' TilburgZcolumn passeert eveneens 100.000 pageviews. http://tilburgz.nl/nr/774/22/7

Even een nieuwtje tussendoor; binnenkort is er weer een andere mijlpaal in de vorm van mijn achttiende bundel op rij, waarvan ik alvast kan zeggen dat de traditionele presentatie op een zondagmiddag plaats vindt, op 2 november. (Ja, die optie kunt u alvast in uwen agenda zetten…)

Over een tijdje meer hierover, vermaakt u zich onderwijl met de linkjes onder het persbericht dat u achter deze link vindt (bij elkaar een slordige 250 columns, dus dat moet een goede overbrugging zijn totdat die bundel eraan komt).

Met vriendelijke groet, Ko de Laat


Dichtersoptreden in Berkel Enschot
(16 september 2008 / Henk Verhoeven)

Persbericht

Tilburgse dichters treden op in Cultureel Centrum “De Schalm”

Zaterdagavond 27 september vindt er in Cultureel Centrum “De Schalm” in Berkel Enschot een dichtersavond plaats, georganiseerd door Stichting Kunstprojecten Tilburg in samenwerking met Stichting EXPO Berkel Enschot (met steun van de dorpsraad Berkel Enschot).

Het programma

Tijdens deze avond zullen de twee voormalige stadsdichters Jace van de Ven en Nick J. Swarth en de huidige stadsdichter van Tilburg Frank van Pamelen een dichtersavond verzorgen. Naast de drie dichters is er ruimte op het podium voor gastdichters uit Berkel Enschot. Personen die hun zelfgemaakte gedichten willen voordragen tijdens deze avond kunnen zich hiervoor aanmelden bij Stichting Kunstprojecten Tilburg, info@kunstdichterbij.nl., of kan zich aan het begin van de avond melde bij de organisatie. Een deskundiger jury dan de drie stadsdichters kunt u zich niet wensen.

Dichterbij publiek

Het drietal dichters Jace van de Ven, Nick J. Swarth en Frank van Pamelen traden in het afgelopen seizoen al een aantal keer zeer succesvol op in verschillende wijkcentra in Tilburg. De drie verschillende dichtstijlen plus de aanvulling van de gastdichters uit de wijken maakte het succesvol. De gedichten van Jace van de Ven zijn vaak romantisch van aard en geven een nostalgisch beeld van het Tilburgse stadsleven. Nick J.Swarth heeft een meer confronterende dichtstijl, afgewisseld met gedichten die meer weg hebben van een muziekstuk in perfect Tilburgs dialect. Frank van Pamelen is een virtuoos plezierdichter annex cabaretier. Hij gaat met zijn gedichten, op een amicale manier, de interactie aan met het publiek.

Entree: € 6,00, aanvang: 20.15 uur. Cultureel Centrum “De Schalm”, Eikenbosch 1, Berkel Enschot, tel: 013 – 533 13 33, infoccdeschalm@home.nl

Met vriendelijke groet, Jack van Dongen, namens Stichting EXPO En Henk Verhoeven, namens Stichting Kunstprojecten Tilburg


Ellen Rijk 'Chaos, chaos, chaos ...'
(14 september 2008 / Ellen Rijk)

Ellen Rijk
CHAOS, CHAOS, CHAOS...

CHAOS, CHAOS, CHAOS... wordt een beeldende kunst installatie.

Keramiek, foto’s, tekeningen, videobeelden. Flarden teksten geschreven op de vloer. Geluid: een soundscape van stemmen, gemompel, gelach, en gegiegel: het zijn vragen en overwegingen bij het maken. Samen vormen ze een tijdelijk geheel.

Het verloop van mijn werk toont niet de strakke logica van de mathematicus of van de theoreticus. Het toont de wiebelige lijnen en zijlijnen van de intuïtie. Niet de rechte lijn van een begin, midden en eind, maar de hink-stap-sprong en soms 2 plaatsen terug van een spel met steeds veranderende regels. Er ontstaat ook een spel tussen kijker en kunstwerk. Samen tonen ze mijn wereld, in deze ruimte vormen ze mijn rijk.

Beeld/concept: Ellen Rijk / Teksten: Heleen Volman / Soundscape: Joost van Dijk / Tekstregie: Pietjan Dusee / Stemmen: Rafael Troch, Lonne Gosling en Stephanie Rodriquez / Videocamera: Sahin Sisic en Nedzjad Solak / Videomontage: Sahin Sisic en Emiel Claessen / Medewerkers video: 19 vrouwen / Organisatie: RUIMTE-X en Line Rousseau van A Propic, Promotiebureau voor Interculturele projecten

Ellen Rijk

CHAOS, CHAOS, CHAOS.... 3 tot 11 oktober 2008 / Opening: 3 oktober, 20.30 uur / Openingstijden: 5 oktober 14.00 - 22.00uur, 4 en 6 tot 11 okt 19.00 – 22.00 uur en op afspraak: 06-23387599. RUIMTE-X, Telexstraat 4a, 5038 DJ Tilburg, 013-5360207.

Informatie: info@ellenrijk.nl, www.ellenrijk.nl, 06 23387599 of 06 51116905

CHAOS, CHAOS, CHAOS... zal in een uitgebreidere vorm te zien zijn: 14 nov – 21 dec 2008 in Bourges, Frankrijk, tijdens de Bourges Biennale voor Contemporaine kunst 2008.

CHAOS, CHAOS, CHAOS... wordt financieel gesteund door Gemeente Tilburg, RUIMTE- X / teleXpress, L’Avventura, De stad Bourges, De Nederlandse Ambassade / Institut Neerlandais / foto: Sahin Sisic


OBSERVATORIUM OP LAND-ART-DIESSEN
(10 september 2008 / Maarten Fleuren)

Geïnspireerd door de omgeving presenteren meer dan twintig kunstenaars een kunstwerk in en langs rivier "de Reusel" en in het bos "Turkaa" te Diessen (N.Br).
De kunst-wandelroute LAND-ART-DIESSEN is gratis toegankelijk, dagelijks van zonsopkomst tot zonsondergang van zondag 14 september t/m zondag 28 september en start op Molenstraat 17a te Diessen (gem. Hilvarenbeek). Iedereen kan de route zelfstandig lopen aan de hand van de beschrijving die aan het begin gratis meegenomen kan worden.

Evenals de meeste andere deelnemers, hebben wij, Maarten Fleuren en Kees Reijnen, een nieuwe installatie gemaakt speciaal toegesneden op deze locatie.
In het bos van de Turkaa bevindt zich een vreemde open plek. Ontstaan door bliksem, windhoos of ongekend natuurgeweld. Menselijk ingrijpen valt ook niet uit te sluiten als oorzaak. Het hart van dit rampgebied, deze onplek, was zodoende de voor de hand liggende plaats om een observatorium op te richten ter bevordering van onderzoek naar oorzaak en gevolg...

Maarten Fleuren, Kees Reijnen
http://www.monalisaweb.nl/duet
http://www.maartenfleuren.nl

De officiële openingshandelingen worden verricht door Mr. Drs. S. W. Th. Huisman, burgemeester van Hilvarenbeek, op zondag 14/09/2008 om 13.30 uur.
http://www.landartdiessen.nl


Sandra Coelers met TY-kamerorkest vrijdag 12 september
(9 september 2008 / Sandra Coelers)

Besten,

Ben blij te laten weten dat ik vrijdag 12 september zal gaan zingen in Goes. Mijn eigen Nederlandstalig werk gearrangeerd door Christian Blaha voor het TY kamerorkest. Dit is een orkest bestaande uit 21 strijkers onder leiding van Carlo Nabbe.

Het is het kader van het festival 'Beelden aan het water', podium in de Goese Haven (buiten, dus neem eventueel parapluutje mee). Aanvang 20.00, toegang gratis. Voor meer info: www.beeldenaanwater.nl

Misschien tot dan, lieve groet, Sandra Coelers.


15 september > vloeistof première > Popcornpretpark > dans in de bioscoop
(5 september 2008 / Anja Reinhardt en Yuri Bongers)

Vloeistof nodigt je van harte uit op maandag 15 september naar de première van

Popcornpretpark - een crossover van bloedstollende dans en zinderende film in de bioscoopzaal - voor je willen juist twee slungels plaatsnemen, als een man met een stap-buig-duik beweging net voor hen die stoelen bezet. je herkent jezelf, beschaafd maar toch nét die beste plek moeten hebben. dan licht het doek op, de film begint - het ouvreuse-zaklampje flitst zoekend door de zaal. een permanent op rij drie wordt onrustig: op het doek zie je hoe deze sjieke madam een scène maakt bij de kassa. een snor meer links kijkt telkens achterom. zomaar een bioscoopganger lijkt het. maar even later is hij met de ouvreuse verstrikt in een dynamisch duet over de stoelen. op het doek verschijnt de popcornkauwende onderkin van je buurvrouw. dan voel je langs je voeten een cameraman kruipen. de blik weer op het filmdoek, zie je achter in de stoelen het permanent dansen, naakt…. je kijkt achterom. de rij is leeg.

de bioscoop is dé plek waar je je in het donker laat verleiden door een fictionele werkelijkheid. even ertussenuit, weg uit de realiteit. een ultiem uitgangspunt voor vloeistof voor een voorstelling; om dans en film op ingenieuze wijze te combineren. een unieke belevenis die je niet wilt missen!

om het extra spannend te maken heeft vloeistof een speciale popcornpretpark-dating-service georganiseerd. ben je op zoek naar iemand leuks om samen het festival te bezoeken? meld je dan aan via publiciteit@vloeistof.nl en kom een half uur eerder om 19u30. meld je aan vóór 14 sept.

kaartjes > verkrijgbaar via www.zxzw.nl of bij de zxzw kiosk op de korte heuvel in tilburg. (8 min loopafstand van ns station). een monday-ticket is €7,50 en geldig voor alle events en performances op maandag. neem een kijkje op www.zxzw.nl voor de andere optredens.
locatie > een bus brengt je om 20.00 uur naar de locatie: vertrek op de korte heuvel. om 22 uur ben je weer terug. / dans > jessica van rueschen, andreas leertouwer, irene van geest, katja grässli, brian tjon tjauw liem, andreia rodrigues / choreografie > anja reinhardt en yuri bongers / film en camera > gonny jüngst vj > vincent vriens / muziekcompositie > jesse koolhaas fotograaf > bart blewanus / ondersteuning > vsb-fonds, provincie brabant, gemeente tilburg en prins bernard cultuurfonds

je kunt vloeistof op dit moment ook zien met / jetzt op 5, 6 & 7 sept > melkweg amsterdam > www.amsterdamfringefestival.nl / wegwerpwereld > 13 &14 sept festival wereld van witte de with rotterdam > www.festivalwww.nl / 20 & 21 sept axis festival assen > www.axisfestival.nl / hondengeluk > ism 2move dc > 7 sept op haags uitfestival & summertime festival vlaardingen, / 20 & 21 sept axis festival assen > www.axisfestival.nl 27 sept & 4 okt > dansweek brabant / 12, 16, 17 & 26 okt > dansgala > www.theaterstilburg > www.lievekamp.nl > www.chasse.nl / 27 okt universiteit twente enschede > www.utwente.nl

tot ziens! vloeistof anja reinhardt en yuri bongers www.vloeistof.eu > info@vloeistof.nl > (skype) vloeistofnl > pb 710, 5000as, tilburg


Sander van Bussel nodigt je uit voor Platform21 = Hacking IKEA!
(5 september 2008 / Sander van Bussel)
Invitation

Sander van Bussel nodigt je uit voor Platform21 = Hacking IKEA!

Vanaf aanstaande zondag 14:00 uur gooit Platform21 haar deuren open voor IKEA hackers.

Platform21 vroeg een twintigtal ontwerpers en kunstenaars om een persoonlijke hack te maken. Wie wil weten wat een LAMPAN behalve lamp nog meer kan zijn of hoe de PRODUKT melkopschuimer ook voor andere doeleinden gebruikt kan worden, komt voor inspiratie naar Hacking IKEA. Zin om daarna ook zelf een hack te maken? Tot 15 september kan je nog meedoen aan de wedstrijd. En wie met het gezin komt kan uiteraard ook lekker tafelen bij restaurant AS. Net als een bezoek aan IKEA, maar dan anders.

Met: Helmut Smits, Eric von Robertson, Alan D. Joseph, Studio VOLLAERSZWART, Rutger Emmelkamp, Eric Morel, Remy&Veenhuizen, Bas van Beek, Daan van den Berg, Stefaan Dheedene, Maarten van den Eynde, Sander van Bussel, Mark Hoekstra, Kieren Jones, Joe Scanlan, Frank Bruggeman, Jason Salavon, Studio Plus, Bjorn Andreassen en Daniel Saakes.

Op vrijdag 12 september om 20.30 uur vindt het openingsevent 10 x 10 x 10 Hacking IKEA plaats. 10 Creatieven met 10 verhalen vertellen in 10 minuten elk wat er gebeurt wanneer je de IKEA handleiding niet volgt. Met live hacking, presentaties, muziek en theater performances. Save the date!

Open: woensdag – zondag, 14.00 – 21.00 uur, gratis entree.

Platform21 = Hacking IKEA is onderdeel van 4 Weeks of FreeDesignDom. www.platform21.nl


GYNEA van Sander van Bussel - Fotografie Leo Veger

ARTE-lezing in Ruimte-X
(5 september 2008 / Ingrid Luyks)
 
AI WEIWEI

ARTE-LEZING in RUIMTE-X

ARTE opent zondagmiddag 14 september om 15.00 haar nieuwe culturele seizoen met een prikkelende lezing over de horzel in de pels van de Chinese Volksrepubliek: conceptueel kunstenaar Ai Weiwei. Aanleiding is de tentoonstelling in het Groninger Museum die nog t/m 23 november te zien is.

Recentelijk bij het grote publiek bekend geworden als de geestelijke vader van het Olympisch stadion, het vogelnest, geniet Ai Weiwei momenteel in China een haast goddelijke status als goeroe van de hedendaagse kunst. Wat geenszins impliceert dat Ai Weiwei van officiële zijde instemming ontmoet.

Sinds zijn terug keer uit de Verenigde Staten in 1994 heeft Ai Weiwei de Chinese culturele tradities tot zijn speelterrein verheven en koketteert als een Chinese Warhol met de consumptiedriften van modern China. Zo ‘restylde’ hij eeuwenoude vazen door ze van een Coca Colalogo te voorzien en liet in een beroemde performance een originele Ming vaas uit zijn handen vallen. ‘Ik ga pas dood als er democratie is’, is een van zijn recente uitspraken, waarmee hij de overheid lijkt uit te dagen en tegelijkertijd subtiel verwijst naar het reële gevaar dat hij als criticaster loopt. Vooralsnog is het zijn internationale faam die hem beschermt. Dezelfde faam die hem in het Groninger Museum een solotentoonstelling opleverde. In het Coop Himmelblau Paviljoen aldaar herpakt Ai Weiwei op verrassende wijze de eeuwenoude keramiektraditie met een 3D versie van de beroemde golf van Hokusai. Het beroemde rijstkommetje dat ten tijde van de Culturele Revolutie elke inwoner een portie rijst garandeerde, blaast Ai Weiwei op tot badkuipachtige proporties en vult het met parels.

In de ARTE lezing zal kunsthistorica Brenda Schipper de vele aspecten van deze complexe persoon aan bod laten komen die niet alleen als conceptueel kunstenaar, maar ook als architect en kunstorganisator werkzaam is.

Locatie: RUIMTE-X, Telexstraat 4 a Tilburg
Spreker: Brenda Schipper, kunsthistorica,
aanvang: 15.00 uur, entree: 8,50 inclusief koffie/thee.
Meer info: WWW.ARTE.NU of 06 22 800 638
Folder op aanvraag verkrijgbaar via info@arte.nu

 

mailing 3 september 2008 / Dorith van der Lee Cultuurveld Tilburg
Kunstenaarssalons 2008
Dit najaar starten we weer met vier kunstenaarssalons. Data vindt u hieronder.
Met vriendelijke groeten, Dorith van der Lee, telefoon 013 5358041.
Woensdag 24 september 2008 Kunstenaarssalon X
Sjon Brands, Dorith van der Lee, Maartje Simons, e.a.

Woensdag 15 oktober 2008 Kunstenaarssalon XI
Jan Hein van Stiphout, Vincent Vriens, Bob Driessen, e.a.

Woensdag ? november 2008 Kunstenaarssalon XII
Walter Kerkhofs, e.a. (datum volgt)

Woensdag 17 december 2008 Kunstenaarssalon XIII
Loutje Bosch, Zjef Naaijkens, e.a.

Een ieder die nog mee wil werken, op de een of andere manier een bijdrage wil leveren is van harte welkom. Bel 013-5358041 of mail: post@cultuurveld.nl. Meer informatie vindt u op de website: www.cultuurveld.nl.

Vakantiestop
(1 september 2008 / Sjon Brands)

Vanwege vakanties is deze website tijdelijk niet bijgewerkt. Vandaag (1 september 2008) beginnen we weer met goede moed.


Volkszangers en stadsdichters in café Bet Kolen
(29 augustus 2008 / Henk Verhoeven)

Persbericht
Optreden van volkszangers en stadsdichters in café Bet Kolen.
Het opbouwwerk Groenewoud en Stichting Kunstprojecten Tilburg organiseren op vrijdagavond 19 september vanaf 20.30 uur in café Bet Kolen, Broekhovenseweg 111, een optreden met drie volkszangers uit de wijk Broekhoven, Jurgen Leyten, Bart Brocken, Roy Donders en de twee voormalige stadsdichters Jace van de Ven en Nick J. Swarth en de huidige stadsdichter Frank van Pamelen. De avond zal worden geopend door Burgemeester Ruud Vreeman.

Het belooft een unieke avond te worden, waar het aanwezige publiek zeker van kan genieten. Op deze avond vormen twee afzonderlijke kunstdisciplines, enerzijds de zang van het volkslied en anderzijds de gedichten vertolkt door de genoemde dichters, een geheel.

Iets over de zangers en dichters.
Over Jurgen Leijten:
De 34 jarige volkszanger Jurgen weet van elk optreden een waar feest te maken. Jurgen begon zijn carrière begin jaren negentig, toen hij mocht optreden in de voorprogramma’s van bekende artiesten als Frans Bauer, Marianne Weber, André Hazes, Corry Konings en BZN. Samen met andere bekende artiesten maakte hij tours door Spanje, wat tevens veel bekendheid gaf in Nederland. Zij eerste cd single “Adios Ciao Goodbye” uitgebracht door de platenmaatschappij van Corry Konings, werd in 1999 een grote hit.
Over Bart Brocken:
Bart kan gezien worden als de Tilburgse André Hazes imitator.
Over Roy Donders:
Roy’s eerste optreden, op zijn 5e jaar, was in de Mini Playbackshow van Hennie Huisman, hij deed daar het nummer van Marco Borsato “De meeste dromen zijn bedrog”. Twee jaar later trad hij weer op met het nummer “Alane” van de zanger W.E.S. Vanaf toen werd de ster van Roy steeds meer erkend en bekend. Roy heeft nu echt de smaak te pakken en heeft nu zijn eigen 2e single uitgebracht, die hij in oktober zal presenteren in café Bet Kolen, en zeer waarschijnlijk op 19 september voor het eerst aan het publiek zal laten horen.
De dichters: Over Frank van Pamelen, de huidige stadsdichter van Tilburg:
Frank is een virtuoos plezierdichter, schrijver en presentator van ondermeer het radioprogramma “Vroege Vogels”. Frank gaat een interactie aan met het publiek en weet hun met zijn cabareteske gedichten te boeien.
Over Nick J. Swarth, de tweede stadsdichter van Tilburg:
Ondanks de vaak kritische scherpe toon van Nick’s gedichten weet hij het aanwezige publiek mee te nemen in een serie karakteristieke Tilburgse begrippen en woorden in onvervalst Tilburgs dialect.
Over Jace van de Ven, de eerste stadsdichter van Tilburg:
De gedichten van Jace van de Ven zijn vaak romantisch van aard en geven een nostalgisch beeld van het Tilburgs stadsleven.

Met vriendelijke groet, Henk Verhoeven, Stichting Kunstprojecten Tilburg,Mariastraat 13 a, 5038 SK Tilburg, tel: 013 – 5433349, mail:info@kunstdichterbij.nl, web:www.kunstdichterbij.nl


Literaire Salon
(26 augustus 2008 / Moniek Verhaaren)


SoundSpots in Belfast
(23 augustus 2008 / Rob van Rijswijk)

Hoi, We willen je graag op de hoogte houden d.m.v. deze nieuwsbrief. Kijk anders voor meer info op: www.sam-soundandmusic.com.

Met groet, Jeroen Strijbos en Rob van Rijswijk


ZXZW Festival
(21 augustus 2008 / Sonja Augart)

Hallo,

Graag wil ik jou op de hoogte brengen en uitnodigen voor het independent culture ZXZW Festival in Tilburg. ‘Space that can be filled’ het dans-, performance- and theater- programma is van mij special voor het Festival samengesteld. En daarom lijkt mij het geweldig, als ik jou aan een van de avonden in de NWE Vorst tegenkom. Of misschien zelfs iedere avond! Vanaf 15.09.08 t/m 19.09.08 vindt dit onderdeel in het Theater de NWE Vorst in Tilburg plaats. Kaarten kan je reserveren via de reserveringslijn: 013 5328532.

Ma t/m vr 12-19 uur + anderhalf uur voor aanvang van de voorstelling / Za 15-19 uur + anderhalf uur voor aanvang van de voorstelling / Zo anderhalf uur voor aanvang van de voorstelling. Verdere informatie over het programma kun je vinden in de bijlagen of op www.zxzw.nl.

Locatie: Theater De NWE Vorst, Willem II straat 49, 5038 BD Tilburg, E: info@denwevorst.nl.

Ik hoop je op het Festival te kunnen verwelkomen, Tot dan, Sonja Augart, sonja@zxzw.nl


Koning Carlos goes Italia!
(29 juli 2008 /Koning Carlos)

Koning Carlos goes Italia!
26 september

"MOMENTI"
Internationale festival Intercity in Florence

Het gaat goed met Koning Carlos!

Op 26 september gaat de nieuwe voorstelling ‘Momenti’ (werktitel) in première op het Internationale festival Intercity in Florence.
Met de multimedia productie ROERT! zijn we genomineerd voor de BNG prijs van 45.000,- euro voor de Nieuwe Theatermakers prijs 2008. En in januari maken we vier dagen Theater De NWE Vorst onveilig met de laatste voorstelling uit het vierluik ‘SLOOPT!’… dat alles is een feestje waard!

Genomineerd voor BNG Prijs van 45.000,- euro
Met de voorstelling ROERT! is Koning Carlos geselecteerd voor de BNG Nieuwe Theatermakers Prijs 2008. Deze prijs wordt op 12 september 2008 uitgereikt tijdens het jaarlijkse theaterfestival TF in Amsterdam. De prijs- een bedrag van 45.000,- euro voor het maken van een nieuwe theaterproductie- zal dit jaar voor de derde keer worden uitgereikt door het Cultuurfonds van de Bank Nederlandse Gemeenten in samenwerking met het Theater Instituut Nederland (TIN).

Koning Carlos maakt een coproductie in Florence, Italië
Koning Carlos maakt zich op voor vertrek naar het zuiden. Het Internationale festival Intercity heeft ons uitgenodigd om in Florence de openingsvoorstelling te komen maken. Samen met een gemixte cast van Italië en Nederland zullen we vanaf augustus repeteren in het zonnige en zeer warme zuiden. In het stadsdeel ‘Sesto Fiorentino’ ligt Teatro Limonaia, van oorsprong een citroenen kwekerij, nu verbouwd tot theater op een schitterende locatie. Het festival bestaat sinds 1998 en gaat elk jaar de samenwerking aan met andere landen. Eerdere edities vonden plaats met New York, Moskou, Stockholm, Boedapest, Montréal, Madrid, Lissabon, London, Parijs, Berlijn, Athene, Edinbourgh en Toronto, Voor het 21-jarige bestaan van het festival is de editie ‘Intercity- Amsterdam’ uitgekomen.

Op vrijdagavond 26 september 2008 opent Koning Carlos het festival in Teatro Della Limonaia, te Florence. Samen met Leon de Waal, Joris van Midde, Ton de Witte en LADDS wordt er in het theater gewerkt aan een multimedia voorstelling ‘Momenti’ (werktitel). De voorstelling is te zien op 26, 27 en 29 september in Teatro Della Limonaia. Aansluitend duurt het festival drie weken. www.teatrodellalimonaia.it

Wij wensen jullie een hele fijne zomer! Voor meer informatie: www.koningcarlos.nl


Uitnodiging opening Tilburg CowBoys' Havenvondsten Expositie
(23 juni 2008 / Chris Gribling)

Beste vrienden van TIlburg CowBoys, alweer een bijzonder feit, lees hieronder ....... Uitnodiging voor de opening van Tilburg CowBoys' HAVENVONDSTEN EXPOSITIE in Cafe Burgemeester Jansen aanstaande vrijdag 27 juni om 16.00 uur.


De opening wordt verricht door brugwachter Beewee Nederkoorn.

Op zondag 1 juni vond er een grootscheepse schoonmaakactie plaats in de Piushaven. Duikers van Wetsports Tilburg hebben de bodem van de haven vrijgemaakt van objecten die problemen konden opleveren voor de boten in de haven. Deze vondsten zijn overgedragen aan het Tilburg CowBoys' Bureau voor Waarheidshervinding inzake Havenvondsten.

Het Bureau voor Waarheidshervinding inzake Havenvondsten

De Piushaven fungeert als een geheim depot. Een vergaarbak van geschiedenissen. Criminaliteit, gestolen waar en verloren gewaande goederen vullen deze geschiedenissen met drama en kleuren de gedachten in. Het vinden van de waarheid is hierbij ondergeschikt aan het fantaseren en verwonderen.

Het Bureau voor Waarheidshervinding inzake Havenvondsten opgericht door Tilburg CowBoys, wil achterhalen hoe deze vondsten in de haven zijn beland en van wie ze zijn geweest.

In de Tilburgse Koerier en op www.tilburg.com zijn foto’s en verhalen van enkele vondsten gepubliceerd. Hierdoor is het Bureau voor Waarheidshervinding inzake tot nieuwe inzichten gekomen.Mocht deze zoektocht stranden, dan zullen de havenvondsten op traditionele wijze worden verkocht via een executieverkoop.

Ook uw Waarheid is nodig. Het Bureau voor Waarheidhervinding nodigt u van harte uit om in de expositie uw waarheid of versie van het verhaal rondom de voorwerpen aan te dragen. Zolang de waarheid niet hervonden is kan tenslotte alles waar zijn. Uw verhalen worden uiteraard onderdeel van de expositie.

Opening 27 juni 16.00 uur, executieverkoop 28 juni 17.00 uur. De objecten zijn te bezichtigen gedurende de openingstijden van Café Burgemeester Jansen, Piushaven 22, Tilburg.

De expositie wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Tilburg, Wetsports, Burgemeester Jansen en BAT.

 

Uitnodiging theater Jaap café Studio en dichters in de Boomtak
(21 juni 2008 / Henk Verhoeven)

Beste redactie cultuurveld,

Bij deze een uitnodiging van een theateroptreden van Theater Jaap in café "Studio" Korte Heuvel 7, zondagmiddag 22 juni, plus persbericht dichters in buurthuis "In de Boomtak", zondagmiddag 29 juni.

groet Henk Verhoeven
Stichting Kunstprojecten Tilburg
mariastraat 13 a
5038 SK Tilburg
tel: 013 – 5433349
mail:info@kunstdichterbij.nl
web:www.kunstdichterbij.nl

Tilburgse dichters “In de Boomtak”

Stichting Kunstprojecten Tilburg organiseert zondagmiddag 29 juni, vanaf 14.00 uur een “Gratis” bij te wonen dichtersmiddag met vier Tilburgse dichters, Ko de Laat, Nick J. Swarth, de stadsdichter Frank van Pamelen en als gastdichter Jace van de Ven, in het buurtcentrum “In de Boomtak”, Boomstraat 81.

Primeur Speciaal gedicht
Ko de Laat heeft speciaal voor deze gelegenheid een gedicht gemaakt dat betrekking heeft op de wijk “De Noordhoek”, met de titel “In de Boomtak”. Het speciale gedicht zal Ko deze middag voor de eerste maal voordragen aan de bewoners van de wijk De Noordhoek. Hiervoor heeft hij zich laten inspireren door het boekje “Saanderdaags”. In dit boekje zijn kinderen uit de Tilburgse Bomenbuurt in gesprek geweest met oudere buurtbewoners. Het boekje is geschreven door: Michaël Breukers en Esther de Raad.
Nick J. Swarth
Ondanks de vaak kritische scherpe toon van Nick’s gedichten weet hij het aanwezige publiek mee te nemen in een serie karakteristieke Tilburgse begrippen en woorden in onvervalst Tilburgs dialect.
Frank van Pamelen
Frank weet met zijn cabareteske dichtstijl de interactie aan te gaan met het publiek en ze hiermee in vervoering te brengen. Kortom het belooft wederom een gezellige dichtmiddag te worden.
Jace van de Ven
De gedichten van Jace van de Ven zijn vaak romantisch van aard en geven een nostalgisch beeld van het Tilburgs stadsleven.

Oproep Alle buurtbewoners die zich geroepen voelen om hun zelfgemaakte gedichten voor te dragen zijn bij deze van harte uitgenodigd ! Deze middag wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van “Verrijk je Wijk”.

Met vriendelijke groet, Henk Verhoeven, Stichting Kunstprojecten Tilburg


Première nieuwe voorstelling Loutje Bosch
(19 juni 2008 / Loutje Bosch)

Lieve vrienden,

Graag nodig ik jullie uit om eens een kijkje te komen nemen naar mijn nieuwe voorstelling. Deze zomer sta ik op de Parade te spelen met een nieuwe voorstelling: DAPPER DIK DOEN. De Parade is Het grootstReizend Theater Festival van Nederland. (dus niet te verwarren met Den Bosch !!!). Deze nieuwe kindertheater productie heb ik samen met Renee van Veen ontwikkeld. En we spelen ze ook samen.

Onze speeldagen op de Parade zijn:
Zondag 22 juni Rotterdam Museumpark
Dinsdag 1 juli Den Haag Westbroekpark
Woensdag 2 juli Den Haag Westbroekpark
Zaterdag 12 juli Utrecht MoreelsePark (naast NS- Station)
Dinsdag 15 juli Utrecht MoreelsePark
Woensdag 16 juli Utrecht MoreelsePark
Dinsdag 22 juli Utrecht MoreelsePark
Woensdag 23 juli Utrecht MoreelsePark
Dinsdag 5 augustus Amsterdam, Martin Luther KingPark (Utrechtsebrug A2)
Woensdag 6 aug Amsterdam, Martin Luther KingPark
Dinsdag 12 aug. Amsterdam, Martin Luther KingPark
De speeltijden liggen tussen 15.00 & 18.00 uur

Bij deze zijn jullie van harte uitgenodigd! Inkom Parade terrein vóór 16.00 uur gratis entree, anders € 6,-- Entree aan de tent: € 3,50

Lieve groet, Loutje Bosch


Rouwbrief Esther
(16 juni 2008 / Simon Haen)

De Kwekerij nieuwsbrief: De Zomer van Moerenburg
(30 mei 2008 / de Kwekerij)

Nieuwsbrief
Editie juni 2008
Jerusalem / De Zomer van Moerenburg

Beste lezer,

De mooie projecten op bijzondere locaties van De Kwekerij zijn momenteel volop te beleven.

Jeruzalem

Een eigenaardige geschiedenis van Jeruzalem.. Een meisje in het kanaal, de rattenvanger en zijn vos... De Kwekerij presenteert dit weekend het laatste deel van het drieluik Jeruzalem. Met bijdragen van Leon de Waal en Vincent Vriens.
Uitvoering: Zaterdag 14 juni & zondag 15 juni (vanwege het voetbal vervalt de uitvoering van vrijdag), tijd: van 20.00 uur tot 22.00 uur (elk half uur een voorstelling), ontvangst: Betuwestraat 5, reserveren: reserveren@dekwekerij.nl, entree: gratis!

De Zomer van Moerenburg

Afgelopen zondag vond de eerste uitvoering plaats van De Zomer van Moerenburg op het rioolgemaal Moerenburg. Het zonnetje scheen, de vogeltjes floten en het publiek kon genieten van prachtige klanken, bijzondere verhalen en een heerlijk diner in landelijke sferen. Kortom het was een mooie zomerse zondagavond. Hiervan zijn binnenkort foto’s op de website terug te vinden. Op 21 en 22 juni vindt het tweede weekend plaats. Met op het programma:

Boventoon zingen. Een kennismaking met deze bijzondere zangtechniek door Joep Huiskamp. Joep Huiskamp is logopedist, stemtherapeut, docent drama, opgegroeid met muziek, zang ,dans en toneel. Al twintig jaar bezig met het verschijnsel boventoon zingen. Prijs: 7,50 euro, tijd: 13.30 tot 15.30 uur.

Archeologie. Op het terrein van de waterzuivering ligt een kasteel verborgen. In de zomer van 2005 kwamen bij graafwerkzaamheden resten van muren en houten palen aan het licht. Scherven toonden aan dat hier al in de 12e eeuw mensen woonden. Archeologisch centrum Bilan onthult de bijzondere geschiedenis van Moerenburg. De archeoloog licht de archeologische praktijk toe aan de hand van materialen en gereedschappen. Deelnemers kunnen een grondboor ter hand nemen of even ´piepen´ met de metaaldetector. De fundamenten van het rioolgemaal herleven! Prijs: 5 euro, tijd: 13.30 tot 15.30 uur

Beleven op de zondagavond. Verboden zones, geheimen deuren, verscholen paadjes en archeologische ontdekkingen. Wat brengen de verborgen plekken van het Rioolgemaal? Landart kunstenares Janne Kusters, ideeenman Wim Verhoeven, uitvinder Guus Voermans, singer- songwriter Nina June en boventoonzangers hebben deze verborgen plekken reeds ontdekt en komen met mooie onthullingen. Aanvang: 20.00, prijs 10 euro.

Dineren op het Rioolgemaal. Tijdens de zondagen van De Zomer van Moerenburg kan er gedineerd worden op het Rioolgemaal. Kunstenaar en kok Jan Hein van Melis serveert een 3-gangen diner in stijl. Aanvang diner: 18 uur , prijs: 25 euro per couver incl. 2 consumpties.

De Zomer van Moerenburg is een belevenis die je niet mag missen. Aanmelden voor de workshops en reserveren om te dineren of voor het avondprogramma kan via reserveren@dekwekerij.nl beperkt aantal kaarten beschikbaar. Reserveer dus snel! De Zomer van Moerenburg vindt plaats op 7/8 juni - 21/22 juni - 28/29 juni - 5/6 juli - 19/20 juli - 2/3 augustus Meer informatie en compleet programma www.dekwekerij.nl


Nieuwsbrief Sander van Bussel / Tilburg CowBoys
(12 juni 2008 / Sander van Bussel)

14-15 juni: Tilburg CowBoys’ Plein 2015 op Festival Mundial Tilburg,
8 kunstenaars zijn door Tilburg CowBoys en Mundial uitgenodigd om aan de hand van de millenniumdoelen een werk te maken. De resultaten zijn komend weekend zichtbaar.
Met: Studiosmack, Veltman en Veltman, Guus Voermans, Maureen Prins, Instituut voor de loslopende mens, E.Jan Grolleman, Leonard en Jeroen en Simon Haen. Powered by Cordaid, ICCO, Oxfam Novib

15 juni: JA-Betoging op Kunstmanifestatie Heerlen
Aanstaande zondag om 11.00 uur is de premiere van mijn JA-Betoging. Een performance en éénmansdemonstratie met veel spandoeken en megafoons. De Ja-Betoging is daarna nog (in ruste) te zien in de foyer van de schouwburg tot 24 juni.
Aanstaande zondag 15 juni 11.00 uur, Burgemeester van Grunsvenplein, Heerlen.

27-28 juni: Tilburg CowBoys’ Havenvondsten Expositie
Afgelopen weken verscheen er elke donderdag een artikel van mijn hand in de Tilburgse Koerier. Fantasieën en waarheden rondom opgedoken voorwerpen uit de Piushaven in Tilburg. De Voorwerpen worden geëxposeerd op 27 en 28 juni in Café Burgemeester Jansen aan de Havendijk Tilburg.
Zie ook:
http://www.ad.nl/cultuur/2327673/Tilburgse_kunstenaars_exposeren_havenvondsten.html

6 juli: The Relic Sideshow REVUE!/ Onderstroom Festival Vlissingen
Van 6 juni tot 6 juli staat de Relic Sideshow, de memorabilia van imaginaire artiesten, in de Piek te Vlissingen.
Op 6 juli zal dit afgesloten worden met een geweldige revue, waarin door verschillende artiesten de verloren gewaande liedjes van deze helden uit de Relic Sideshow te horen zullen zijn. Ook een popquizz, een memorabiliaveiling en nog niet eerder vertoonde platenhoezen zullen bijdragen aan een onvergetelijke avond.
Zondag 6 juli De Piek, Hellebardierstraat 13, Vlissingen http://www.vlissingen.nl/web/show/id=453123

5 juli: Tilburg CowBoys’ Rookshow op de zwoele zomeravonden in Museum Kröller Müller
http://www.kmm.nl/summer-night

8 t/m 17 augustus: Tilburg CowBoys’ STRAATPIRAAT.FM op Theaterfestival Boulevard in Den Bosch
Live radiouitzending, elke dag vanuit een andere wijk! De wijkbewoners verzorgen samen met Tilburg CowBoys het programma tussen 6 en 7 uur.
Te horen via de frequenties van Boschtion radio: Ether 95,2 FM en kabel 87,5 FM en via http://w4.boschtion.nl/ en uiteraard op het festivalplein zelf.


Ethel String Quartet & Maurice Leenaars
(6 juni 2008 / Maurice Leenaars)

Dinsdag 10 juni 2008 om 21.00 uur:

1e Set: MAURICE LEENAARS - FLAMENCOGITAAR met ETHEL STRING QUARTET (NEW YORK). Werk van Maurice Leenaars m.m.v. het strijkkwartet

2e Set: ETHEL STRINGQUARTET & GASTEN

Concert i.k.v. Festival Mundial. Paradox, Telegraafstraat 62, Tilburg. Aanvang 21.00u, zaal open 20.00u. Entree gratis.

www.paradoxtilburg.nl / www.mauriceleenaars.com / www.youtube.com/mauriceleenaars


Theater van de Verloren Tijd op Oerol 2008
(6 juni 2008 / Dorith van der Lee)

Theater van de Verloren Tijd op Oerol

Deze maand staan wij op Oerol met zesentwintig voorstellingen.

Acht nachtelijke poëziewandelingen 'Gij zijt bij mij de Nacht' van zaterdag 14 juni t/m zaterdag 21 juni 2008 bij zonsondergang om 22.30 uur in het Donkere Bos (West-Terschelling).

Achttien dagvoorstellingen 'Uur U' van zaterdag 14 juni t/m zondag 22 juni 2008 om 14.00 en 16.00 uur in een kom in de bossen aan de Longway (West-Terschelling).

Mocht je toevallig op het eiland zijn dan is het misschien leuk om elkaar even te ontmoeten. Je kunt ons buiten voorstellingstijden bellen op 06 20325030.

Met vriendelijke groeten, Sjon & Dorith.


Presentatie Koersdocument Cultuurmakelaar op 11 juni 2008
(5 juni 2008 / Annemie van Eulem)

Graag nodig ik u uit voor de presentatie van het 'koersdocument cultuurmakelaar' op woensdag 11 juni a.s.
De bijeenkomst vindt plaats in het onlangs heropende Audax Textielmuseum Tilburg.

Sinds 1 december 2007 ben ik Cultuurmakelaar van Tilburg. Het College heeft mij gevraagd om een visie te formuleren op de drie kerntaken van de Cultuurmakelaar. Deze drie kerntaken zijn: de CultuurManifestatie 2009, stimuleren van beeldende kunstactiviteiten met het oog op een toekomstig CBK en het aanjagen van activiteiten in de Spoorzone. De afgelopen periode heb ik gewerkt aan deze visie die nu is vervat in een koersdocument dat onlangs is goedgekeurd door het college.

Het programma van de bijeenkomst ziet er als volgt uit:

12.00 uur Lunch in de foyer
12.30 uur Film Aquarius van Leonard&Jeroen
12.40 uur Toelichting op Koersdocument
13.00 uur Hugo Backx, wethouder van Cultuur
13.10 uur Leo Pot, directeur Theaters Tilburg
14.00 uur Einde bijeenkomst

Ik hoop u van harte te mogen begroeten op woensdag 11 juni a.s. vanaf 12.00 uur. Wilt u svp uw komst melden via bert.matthijssen@tilburg.nl


De muzikaaldichterlijke schilderskeuken
(5 juni 2008 / Martijn de Boer)

Kunstenaarssalon IX: 'De Muzikaaldichterlijke Schilderskeuken' in het atelier van Frans van Amelsfort, Tilburg, 4 juni 2008.

Met bijdragen van Frans van Amelsfort (schilder), Jacques Mees (singer - songwriter / troubadour), Sander Neijnens (vormgever), Herman van Straalen (dichter) en onze tamelijk verse nachtburgermeester Cees van Raak (publicist / dichter).

Hier is ie dan. Filmpje op YouTube:
http://www.youtube.com/watch?v=QAvHw9Kc_Ic

Groet, Martijn

Eigenwijze kanttekeningen bij een daverend feest
(5 juni 2008 / Sjon Brands)

Ingezonden brief

Eigenwijze kanttekeningen bij een daverend feest c.q. de negende Kunstenaarssalon

 Het was een feest, een daverend feest zelfs, een onvergetelijk verjaardagsfeest van Frans en Marijke, aangevuld met kunstenmakers uit alle krochten van Tilburg. Hartstikke gezellig, dat wel, een geweldig sfeertje, helemaal niets op tegen. Frans had zijn familie, vrienden en kennissen uitgenodigd. Het was barstens vol, bloedheet, rokerig, lawaaierig en dus onverwoestbaar gezellig. Een vrolijk dampende kroeg met gratis bier, gratis wijn en gratis optredens, een arty bohémiencafé tussen de verfspatten, stapels schilderijen en kale stenen. Menig ondernemer in Tilburg zou er jaloers op zijn. Studenten aan de overkant kwamen met bakken bier aanzetten, gasten kwamen uit Kandinsky omdat het hier te doen was. Er werd volop gedanst, van kinderen tot oma van negentig, er werd heel wat afgeluld en afgelachen over kunst en ik en enzovoorts. Binnen en op straat, tot diep in de nacht. Het was een feest om van te dromen. Het moest een keer gebeuren, het was onvermijdelijk. Het was een prachtige afsluiting van negen kunstenaarssalons.

 Maar was dit nou een kunstenaarssalon? Het heette wel zo, maar was dit nou de ontmoetingsavond voor kunstenaars zoals we die eigenlijk willen? Nou nee, dat niet, denk ik, om eerlijk te zijn helemaal niet. Ik wil niet moeilijk doen, het is prima dat het zo gegaan is, maar met het oog op de toekomst wil ik toch wat eigenwijze kanttekeningen plaatsen.

 Een kunstenaarssalon is er wat mij betreft voor kunstenaars, voor mensen die van kunst hun bestaan maken. Net als een geitenfokvereniging er is voor geitenfokkers en niet voor honkballiefhebbers, hoe aardig die ook moge wezen, hoe gezellig die ook over geiten en bokken kunnen lullen. Zo eenvoudig is het. Wij zijn bij elkaar om in een informele sfeer met elkaar te kletsen over ons werk en bestaan als kunstenaar, om elkaar wat te laten zien in een vertrouwde omgeving. Dat is het en niet meer. Wij zijn niet bij elkaar om erbij te horen, om alles uit te leggen, om steeds weer te moeten luisteren naar de eeuwige gemeenplaatsen en oeverloos gezeur over wat kunst is, naar de eindeloze verhalen over hoe zwaar het men heeft in dit leven. Zo simpel ligt het voor mij. Iemand die toevallig weet wat de voorkant van een fototoestel is hoort er wat mij betreft niet bij, hoe aardig die persoon ook is.

 De acht voorafgaande kunstenaarssalons gingen over kunst, dat wil zeggen over aandacht, over zorgvuldigheid, over fijngevoeligheid, over kwetsbaarheid, over oorspronkelijkheid, over kwaliteit, over de schoonheid van licht, kleur, geluid, beweging, ritme, ruimte, enzovoorts. Over stilte, over nuances, over dynamiek en contrasten, over weglaten, over weinig. Op het feest van gisteren werd er achteloos wijn geknoeid over schilderijen, moest er in de microfoon geschreeuwd worden om de meute stil te krijgen, werden dichters vrolijk overstemd door een onverstoorbaar kletsende menigte. Dit hoort blijkbaar bij een feest, maar voor mijn gevoel past dit niet in een kunstenaarssalon. Kunst is voor mij geen heiligdom, maar aandacht en respect voor het werk van een ander is toch wel het absolute minimum. En daar begint het pas, vanaf daar kan alles gebeuren.

 Daarom en om niets anders zijn de kunstenaarssalons er wat mij betreft alleen voor hardwerkende kunstenaars en niet voor belangstellende buitenstaanders of voor klaplopers die graag voor kunstenmaker zouden willen doorgaan. Gisterenavond was er iemand die het heel gewoon vond dat hij onbekommerd over zichzelf ouwehoerend op een stapel schilderijen van Frans zat. Dit kan niet en dit moet een keer gezegd worden. Vind ik, vandaar.

 Frans, nog hartstikke bedankt voor de onvergetelijk gezellige avond, Jacques voor je onverwoestbare muziek, Cees voor je indringende gedichten, Sander voor het levendige betoog over voetbalnummers, Herman voor de prachtig breekbare vertolking van je werk. Dank aan al die anderen die deze bijzondere avond mogelijk maakten. En Oscar, wij zijn jou niet vergeten.

 In september starten we met een nieuwe reeks maandelijkse kunstenaarssalons. De afgelopen negen salons waren allen onverwacht totaal anders van aard. Dat is prachtig, dat willen we graag zo houden. Tegelijkertijd willen we ook werken aan meer structuur en continuïteit. Structuur in de avond om alles beter tot zijn recht te laten komen, continuïteit om ook andere en minder vertegenwoordigde kunstenaars erbij te betrekken. Structuur en continuïteit zònder de ruimte te beperken voor het spontane, toevallige, improviserende en experimenterende. Aanmerkingen, ideeën en medewerking zijn van harte welkom.

 Met vriendelijke groeten, Sjon Brands.


Het was goed dat ik erbij was, anders had ik het niet geloofd.
(5 juni 2008 / Martijn de Boer)

Zeer bijzondere avond (de negende Kunstenaarssalon van het Cultuurveld), een surrealistische film (á la Greenaway) is er niks bij. Er werd dan wel geen schaal met gebraden koorbal binnengedragen, maar zelfs dát had me niet meer verbaasd. En je hebt helemaal gelijk: als ik er niet bij was geweest, had ik het ook niet kunnen geloven.

Wat ik ondermeer zo sprekend vind in je verhaaltje, is dat je eigenlijk exact de redenen opnoemt die mij het filmen onmogelijk maakten. Te druk, te chaotisch. Er gebeurde veel, maar het was nauwelijks te zien en/of te horen. Laat staan filmen. Toch ga ik een poging doen.

Groet, Martijn (min of meer met kater van de ongelooflijke bocht... waanzinnig wat men de druif aandoet)


Broeierig, rumoerig, maar erg gezellig
(5 juni 2008 / Jacques Mees)

Kunstenaarssalon IX: 'De Muzikaaldichterlijke Schilderskeuken' in het atelier van Frans van Amelsfort, Tilburg, 4 juni 2008.

Troubadour Jacques Mees en Mamma Frans van Amelsfort zingen voor Frans en Marijke.

4 Juni Kunstenaars - en Danssalon Atelier VA, Tilburg.
Broeierig, Rumoerig maar erg Gezellig.

http://nl.youtube.com/watch?v=QqfXAw4TOYo

Vrolijke groet,

Jacques Mees
www.jacquesmees.nl

Nachtburgemeesters.nl over de negende editie van het Cultuurveld
(5 juni 2008 / Cees van Raak)

(...)

Waar je het ook benauwd kreeg, ditmaal van de talloze opgestoken sjekkies en sigaretten, was in het atelier van Frans van Amelsfort in de Telegraafstraat. Dat was gisteravond. De kunstschilder was gastheer tijdens de negende editie van het Cultuurveld: informele, wisselende bijeenkomsten voor kunstenmakers en aanverwanten, georganiseerd door Sjon Brands en Dorith van der Lee (Theater vd Verloren Tijd).
Er traden formeel aangekondigden op, zoals Jacques Mees (die het zo naar zijn zin had getuige zijn lange optreden), vormgever Sander Neijnens en Cees van Raak (wie?), maar ook zongen anderen spontaan hun lied of gedicht. Verrassing: studenten van het dispuut aan de overkant sjouwden kratten bier naar binnen en brachten hun clublied ten gehore. Nog een verrassing: de 86-jarige moeder van Frans zong 'My bonnie is over the ocean' en ging daarna ook nog de dansvloer op. Een heerlijke, chaotische avond, een mooie afsluiting van dit seizoen van het Cultuurveld.

Cees van Raak op http://www.nachtburgemeesters.nl/tilburg/


Herinnering Kunstenaarssalon IX woensdag 4 juni 2008
(mailing 3 juni 2008 / sb)

Morgenavond

Mogen wij u nog even herinneren aan de negende en laatste 'Kunstenaarssalon' van dit voorjaar onder het allesomvattende motto: 'De Muzikaaldichterlijke Schilderskeuken' in het atelier van Frans van Amelsfort aan de Telegraafstraat 31B te Tilburg? Woensdagavond 4 juni 2008 om 20.30 uur. Met bijdragen van Frans van Amelsfort (schilder), Jacques Mees (singer - songwriter / troubadour), Sander Neijnens (vormgever), Herman van Straalen (dichter) en onze tamelijk verse nachtburgermeester Cees van Raak (publicist / dichter).
Het staat iedereen vrij om wat te doen, wat te laten horen of zien of om gezellig met elkaar te kletsen over het morsige leven van een kunstenmaker in Tilburg. Voor koffie, thee en een hapje wordt gezorgd, gelieve zelf overige drank mee te nemen. Iedere kunstenaar uit Tilburg en omgeving is van harte welkom. Het programma voor deze avond is in ontwikkeling. Iedereen die nog een bijdrage aan de avond wil leveren is uitermate welkom. Je kunt contact met ons opnemen (013-5358041) of met Frans van Amelsfort (013-5357563).

Meer informatie zie uitnodiging.

Met vriendelijke groeten, Frans van Amelsfort en Dorith van der Lee


Kunstvrienden
(1 juni 2008 / Maarten Fleuren)

Kunstvrienden

Mocht er in de zomer een vakantie in centraal Frankrijk in zitten, dan is een bezoekje aan bloemenparadijs annex beeldentuin 'les Jardins de Drulon' aan te raden. Daarin te zien o.a werk van ondergetekende. http://www.drulon.com/

Verder-
Met veel genoegen kan ik melden dat ik mijn website uit de vorige eeuw geheel venieuwd en aangepast heb aan de eischen van de moderne tijd. http://www.maartenfleuren.nl

groet, maarten fleuren


Als donderslag bij heldere hemel
(31 mei 2008 / sb)

Als donderslag bij heldere hemel

Oscar van Empel

* Helvoirt, 22 maart 1957   † Tilburg, 29 mei 2008

Woensdag 4 juni vindt om 11.30 uur de crematie plaats:
crematorium Maaslanden, Abt van Engelenlaan 1 te Vlijmen.


De Kwekerij nieuwsbrief: De Zomer van Moerenburg
(30 mei 2008 / de Kwekerij)

Nieuwsbrief
Editie juni 2008
De Zomer van Moerenburg

Beste lezer,

Na het succes van Verborgen Stad, mei 2007, opent De Kwekerij deze zomer weer de deuren van het rioolgemaal Moerenburg. Tijdens De Zomer van Moerenburg presenteert de Kwekerij zes bijzondere weekenden op de betoverendste plek van Tilburg. Met verrassende gebeurtenissen in het landschap, theater op onverwachte plekken, klanken uit de bassins en de magie van de ondergaande zon.

De zaterdag staat in het teken van doen. Met verrassende workshops en avontuurlijke tochten door Moerenburg. Op de zondag presenteert De Zomer van Moerenburg een 2,5uur durend programma met theater, muziek, dans en beeldende kunst.

Het eerste weekend staat al gepland op zaterdag 7 en zondag 8 juni. Met op het programma:

Hutten Bouwen voor jong en oud. O.l.v. beeldend kunstenaar / ervaren huttenbouwer Liesje Diemont worden de mooiste maar ook gekste hutten gebouwd. max. aantal bouwers: 25, prijs: 10 euro incl. materiaal, tijd: van 13.00 - 17.00 uur

Speksteen bewerken. Aan een grote tafel speksteen bewerken olv Jeanne van Midde. Een eerste kennismaking met speksteen of voor mensen met ervaring. Ook kinderen kunnen raspen, schuren en polijsten. max. aantal volwassenen: 10 prijs: 30 euro incl. materiaal, max. aantal kinderen: 10, prijs: 15 euro incl. materiaal, tijd: van 13.00 - 17.00 uur

Beleven op de zondagavond. Als ware Nomaden trekken we door Moerenburg. Op zoek naar de mooiste verhalen, de fijnste geluiden, de verrassendste beelden. Met muziek uit bassins van het Amerikaans strijkkwartet Ethel, een zingende Drijvende Diva en haar enorme paraplu-jurk, dansende nomaden in de verte en van dichtbij en de mooiste verhalen onder de bomen. Aanvang: 20.00

Dineren op het Rioolgemaal. Tijdens de zondagen van De Zomer van Moerenburg kan er ook gegeten worden op het Rioolgemaal. Kunstenaar en kok Jan Hein van Melis serveert een 2-gangen diner in stijl. Kijk op de site voor het menu en schuif aan, wel eerst even reserveren!

De Zomer van Moerenburg is een belevenis die je niet mag missen. Aanmelden voor de workshops en reserveren om te dineren of voor het avondprogramma kan via reserveren@dekwekerij.nl beperkt aantal kaarten beschikbaar. Reserveer dus snel!

De Zomer van Moerenburg vindt plaats op 7/8 juni - 21/22 juni - 28/29 juni - 5/6 juli - 19/20 juli - 2/3 augustus Meer informatie en compleet programma www.dekwekerij.nl


Uitnodiging boekpresentatie Jasper Mikkers
(30 mei 2008 / Livius)
Geachte heer/mevrouw,

Aankomende dinsdag 3 juni wordt de nieuwe dichtbundel Eeuwigheid als ontbijt van Jasper Mikkers gepresenteerd. De boekpresentatie vindt plaats in Boekhandel Livius, 3 juni, om 20.30 uur. De toegang is gratis.

Op deze dag wordt Jasper Mikkers 60 jaar. Zijn uitgeverij, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, viert zijn verjaardag met de uitgave van een nieuwe dichtbundel. Filosoof Charles Vergeer houdt een betoog over ouder worden in de poëzie, de dichters Victor Vroomkoning en Jasper Mikkers lezen voor. Michaël Breukers en Isabel Savelkoul zingen teksten van Tymen Trolsky, uitgebracht in 2005 op de cd Ongetemd.

Jasper Mikkers arriveerde in het revolutiejaar 1968 (Mei-revolte in Parijs) in Tilburg. Hij is er altijd blijven wonen. Midden jaren zeventig verwierf hij onder de schuilnaam Tymen Trolsky landelijke bekendheid met zijn literaire werk. Inmiddels heeft hij meer dan vijftien boeken op zijn naam staan. Maar hij deed meer. Hij was mede - oprichter van Stichting J.H. Leopold. Die stichting organiseerde vijftien keer de fameuze De nacht van het boek, in Tilburg. Ook was hij mede-oprichter van Stichting Volzin, en spande zich onder andere in voor de uitgave van een biografie van de Tilburgse schrijver Anton Roothaert.

De presentatie krijgt een feestelijk tintje met wijn en hapjes. U bent van harte welkom.

Hartelijke groeten, medewerkers Boekhandel LIVIS, Boekhandel Livius – Nieuwlandstraat 56 – 5038 SP Tilburg – tel. 013-5435944 – fax 013-536649


Uitnodiging CD-presentatie Waddenparels 8 juni 2008
(30 mei 2008 / Irene Fasel)

KORT Openbare Oproep Jaarprogramma 2009: ideeën voor kunstprojecten welkom!
(29 mei 2008 / Moniek Verhaaren)

KORT Openbare Oproep Jaarprogramma 2009: ideeën voor kunstprojecten welkom!

Kunstenaars, bedrijven, organisaties, wijkraden, buurthuizen, kortom IEDEREEN al dan niet wonend in Tilburg kan tot 1 september 2008 voorstellen indienen voor kunstprojecten in het publieke domein van Tilburg. De gemeente Tilburg is opdrachtgever, de NBKS is adviseur. De voorstellen moeten in het KORTbeleid passen en aan een aantal criteria voldoen. Ideeën voor KORTprojecten worden in grote lijnen beoordeeld aan de hand van onderstaande criteria:

· het project vindt aansluiting bij de visie KORT;
· het project integreert diverse ontwikkelingen en dynamische situaties;
· het project komt voort uit: een ontwikkeling in de stad, gemeentelijk beleid of een gemeentelijk project, een als waardevol beoordeeld idee van derden;
· het project creëert wezenlijke betrokkenheid van derden bij de totstandkoming van beeldende kunst;
· het project stimuleert culturele participatie van nieuwe doelgroepen;
· het project heeft voldoende artistieke potentie;
· het project respecteert het kritische karakter van de kunst;
· het project is financieel haalbaar.

Bij de keuze van projecten voor het jaarprogramma wordt ook gekeken naar de projecten die KORT sinds 2002 al gedaan heeft èn welke projecten in uitvoering zijn. KORT wil graag een grote diversiteit aan kunstprojecten in de openbare ruimte laten zien, niet alleen fysiek en financieel, maar zeker ook inhoudelijk gezien. KORT is nadrukkelijk geen subsidieloket voor kant-en-klare projecten maar ideeën worden in samenwerking met KORT uitgewerkt tot een project.

Idee aanmelden? Om uw idee aan te melden neemt u contact op met Atty Bax, adviseur NBKS/KORT. Telefoon: 06-53763870 of u stuurt een email naar: atty.bax@v39.nl Meer informatie: kijk op deze website onder beleid.

Met vriendelijke groet, Atty Bax, Adviseur NBKS/KORT, 06-53763870,Veemarktstraat 39, 5038 CT Tilburg, www.tilburg.nl/kort


Kunstenaarssalon IX: De Muzikaaldichterlijke Schilderskeuken
(mailing 28 mei 2008 / sb)
Hoe krijgen we het verzonnen? Moet het eigenlijk niet één woord zijn?
Muzikantdichterschilderskeuken? Of soms Muzidichtschilderlijke Keuken?
Nou, dit wordt in ieder geval bijzonder, welkom, u weet wat de pot schaft.
... tussen bierkratten en verfspatten ...
 
Bij deze willen wij je van harte uitnodigen voor de negende en laatste 'Kunstenaarssalon' van dit voorjaar onder het allesomvattende motto: 'De Muzikaaldichterlijke Schilderskeuken' in het atelier van Frans van Amelsfort aan de Telegraafstraat 31B te Tilburg aanstaande woensdagavond 4 juni 2008 om 20.30 uur. Beschermende kleding niet nodig.  
 

... onder appetijtelijke bijdragen van ...

Frans van Amelsfort (schilder), Jacques Mees (singer - songwriter / troubadour), Sander Neijnens (vormgever), Herman van Straalen (dichter) en onze tamelijk verse nachtburgermeester Cees van Raak (publicist / dichter).

Het staat iedereen vrij om wat te doen, wat te laten horen of zien of om gezellig met elkaar te kletsen over het morsige leven van een kunstenmaker in Tilburg.

Voor koffie, thee en een hapje wordt gezorgd, gelieve zelf overige drank mee te nemen. Iedere kunstenaar uit Tilburg en omgeving is van harte welkom.

Het programma voor deze avond is in ontwikkeling. Iedereen die nog een bijdrage aan de avond wil leveren is uitermate welkom. Je kunt contact met ons opnemen (013-5358041) of met Frans van Amelsfort (013-5357563).

en kleurrijke groeten,

Frans Van Amelsfort 
en Dorith van der Lee 

In het najaar staan weer vier Kunstenaarssalons op stapel (september / oktober / november / december). Gezocht mensen die mee willen werken, uit willen voeren of een geschikte ruimte hebben. Heb je hier zin in? Bel even Dorith: 013 5358041.
 
tekening Willem van de Nadort 
dank aan Rembrant Bümdser 

Hoe duidelijker ik 't wil zeggen
hoe slechter ik uit mijn woorden kom
dat lijkt me een typisch verschijnsel
van het een of ander.

Remco Campert: Gemompel


Eerste optreden BOTONFRAKTION Paradox
(26 mei 2008 / Nick J. Swarth)

 

Frank Crijns (gitaar), Ries Doms (drums) &
Nick J. Swarth (stem) presenteren

BETONFRAKTION

Allereerste optreden: vrijdag 20 juni 2008
Paradox, Telegraafstraat 62, Tilburg
Aanvang 21.00 | toegang gratis

Meer over de band: www.betonfraktion.com

Amsterdam dinsdag 13 mei 2008: Nederlandse satiricus gearresteerd
(17 mei 2008 / gn)

‘In Denemarken beschermen ze cartoonisten, en in Nederland pakken ze ze op.’ Gregorius Nekschot zegt in een gesprek met de Volkskrant dat hij 'de eerste kunstenaar is in een al achthonderd jaar bestaande satirische Nederlandse traditie, die in de gevangenis werd gestopt.'


Spontane toegift op 'Rondom Twater'
(14 mei 2008 / Sjon Brands)

Theater van de Verloren Tijd:

Na afloop van het festival 'Rondom Twater' aan de Tilburgse Piushaven was er een aangenaam samenzijn van deelnemers en publiek in de kroeg Burgermeester Jansen. Daartussen een vrolijke groep verdwaalde Vlamingen. Van een gesprek over het West-Vlaamse landschap kwamen we al snel op poëzie en dus tot een spontane toegift. De Vlamingen besloten: 'We wisten niet dat er zo'n aardige mensen in Tilburg woonden!'

Sjon Brands (www.theatervandeverlorentijd.nl)

video Moniek Verhaaren


Poetry Slam in Cul de Sac op 20 mei 2008
(14 mei 2008 / Martin Beversluis)

Vanaf 2008 presenteert Martin Beversluis vijf keer per jaar Art Meets: Poetry Slam. In vier edities en één finalestrijden, 32 dichters om de eer en een finale plek op het NK Poetry Slam. In deze editie o.a. Menno Smit, Albert Bobeldijk, Ibunda, Yassine S, Eric van Hoof en Hans d'Olivat. Jury Nick J. Swarth en Sjon Brands. Cul de Sac, Heuvel 48, Tilburg, dinsdag 20 mei, aanvang 21:00 uur.


Guus Voermans met TubulAir Lights
(13 mei 2008 / Rembrant Bümdoser)

foto Rembrandt Bümdoser


Literaire Salon XVI op 15 mei 2008
(9 mei 2008 / Frans van Erve)

Geachte literatuurliefhebber,

Hierbij ontvangt u de flyer voor de volgende literaire avond van Salon XVI met als gaste Tjitske Jansen op donderdag 15 mei 2008 in Zaal 16 te Tilburg.

Het wordt op prijs gesteld wanneer u dit bericht verder verspreidt onder vrienden en kennissen die geïnteresseerd zijn in literatuur. Ook kunt u de namen en e-mail-adressen van belangstellenden doorgeven aan ondergetekende. Zij ontvangen dan voortaan rechtstreeks per e-mail de aankondigingen van de literaire avonden van Salon XVI.

Tevens maak ik u attent op onze website www.salonseize.nl , waarop u nadere informatie over Salon XVI en over het programma kunt vinden.

Met vriendelijke groet,
namens Salon XVI,
Frans van Erve.


De Kwekerij Nieuwsbrief mei 2008
(7 mei 2008 / De Kwekerij)

nieuwsbrieven


Stadsgezichten passeren de 100.000
(7 mei 2008 / Ko de Laat)

Ko de Laat

Nieuwstip op tilburgz.nl: Tilburg Nieuws - TilburgZ:

Stadsgezichten passeren de grens van 100.000

(http://tilburgz.nl/nr/765/22/7)

Première Hondengeluk
(6 mei 2008 / Yuri Bongers)

Graag nodigen Vloeistof en 2move dc je uit naar Hondengeluk –dansduet in en om een auto-

Twee zakenmannen stappen koelbloedig uit de auto. Een geolied team. Lijkt het. Beheerst houden ze een zorgvuldig opgebouwd imago hoog. Alles is onder controle. Gewend te doen wat moet, volgen ze klakkeloos elkaars aanwijzingen. Maar onderhuids broeit het. De twee willen elkaar controleren, maar wie heeft het stuur in handen als het er écht op aankomt? Op, over en door de auto gaan ze - ondanks obstakels en gladde vlakken- gelijk op. Wie geeft richting? En waar gaat dit überhaupt heen? Hun ziel weggestopt proberen ze zich te handhaven, steeds op zoek naar zekerheid.

Gestroomlijnde dans in de rede gevallen door absurde humor. Innerlijke onrust leidt tot snelle achtervolgingen door de auto. Acrobatiek, filmische dansbeelden, herkenbare menselijkheid en verstilde poëzie wisselen elkaar in hoog tempo af. De auto als kooi, 'safehaven' en vluchtvoertuig.

foto Martijn Kappers

Op uitnodiging van 2movedancecompany duikt Vloeistof na zes jaar opnieuw de auto in! Kom kijken naar de danstrip van Vloeistof met 2move! Dans > Kevin Polak en Miquel de Jong > choreografie > Anja Reinhardt en Yuri Bongers > muziekcompositie > Jesse Koolhaas

Première > 9 mei > Hellevoetsluis (aansluitend Sisterhood van Piet Rogie) (trailer) > Tournee > bekijk de enorme tourneelijst voor een voorstelling bij jou in de buurt (in bijlage of op www.vloeistof.eu). Tot ziens, Yuri, Anja en Saskia


Herinnering Kunstenaarssalon woensdag 7 mei 2008
(mailing 6 mei 2008 / dvdl)

Morgenavond (als u dit op dinsdag leest) of vanavond (als u dit op woensdag leest), in ieder geval woensdag 7 mei 2008 bent u uitgenodigd op de achtste 'Kunstenaarssalon' van het Cultuurveld Tilburg onder het cryptische Latijnse motto: 'Festina lente sed festina' in het atelier van Niko de Wit aan de Noordhoekring 61 (tegenover Total / aanbellen bij de poort) te Tilburg aanstaande woensdagavond 7 mei 2008 om 20.30 uur. Haast je, maar langzaam!

Met bijdragen van: Niko de Wit (beeldend kunstenaar), Tim Breukers (beeldhouwer), Liseth Horsten (zangeres) en Michaël Breukers (muzikant), Gerdien Wolthaus (fotograaf), Sjon Brands (theatermaker) en Dorith van der Lee (acteur) met gedichten van Hypoliet Terwater.

Meer informatie vind je op: http://www.cultuurveld.nl/index.htm

Zie ook het foto/video-verslag van de vorige Kunstenaarssalon bij Guus Voermans en Simon Haen: http://www.cultuurveld.nl/logboek.htm

Met vriendelijke groeten, Dorith van der Lee


Dichtersbijeenkomsten in Tilburg
(2 mei 2008 / Henk Verhoeven)

Uitnodiging

Stichting Kunstprojecten Tilburg organiseert in de maand mei drie dichtersbijeenkomsten.

Programmaoverzicht

Woensdagmiddag 14 mei in de Bibliotheek De Heyhoef in de Reeshof, aanvang 14.00 uur, met stadsdichter Frank van Pamelen (zie flyer en persbericht).

Donderdagavond 15 mei in het Buurthuis Hoogvenne, met de twee voormalige stadsdichters Jace van de Ven en Nick J.Swarth en de huidige stadsdichter Frank van Pamelen, vanaf 18.30 uur (zie persbericht).

Zaterdagmiddag 18 mei in wijkcentrum De Nieuwe Stede, met de twee voormalige stadsdichters Jace van de Ven en Nick J. Swarth en de huidige stadsdichter Frank van Pamelen, vanaf 14.30 uur (zie uitnodiging).

Alle activiteiten Gratis Entree !

Met vriendelijke groet, Henk Verhoeven, Stichting Kunstprojecten Tilburg


12 mei: Het poëzie-evenement RondomTwater
(1 mei 2008 / Esther Croes)

Beste Watervrienden,


Het is bijna zover over 1,5 week vindt Het Poëzie evenement rondom de Tilburgse Piushaven plaats!. Met trots mogen we u het definitieve programma presenteren:

-Watergedichten : door studenten van de Academie Drama in Tilburg en Cultureel Maatschappelijke Vorming in Utrecht en erkende dichters/acteurs uit Tilburg. (13.15-17.00 uur)
-Stadsdichters: gedichten van Frank van Pamelen, Jace van de Ven, Nick J. Swarth (13.15-17.00 uur)
-Waterliedjes: Peer de Graaf en Michaël Breukers (13.30-13.50 uur en 16.00-16.20 uur)
-Poëzie op bestelling: Theater van de Verloren Tijd (14.15-14.35 uur, 15.15-15.35 uur, 16.40-17.00 uur)
-Eetbare gedichten en in Albatros de film " Jeruzalem nodigt uit" : Miranda Poel (13.15-17.00 uur)
-Workshop aquarelleren : Caroline Docters van Leeuwen / atelier Wateridee (14.00-15.00 uur en 15.30-16.30 uur)
-Waterproeverij, waterliedjes en watergedicht: Bick Art Supplies (13.15-17.00 uur)
-Watermarkt, Piushaven, er leeft meer dan je denkt, met Henk Kuiper, watergidsen van het IVN en de fotowedstrijd van Huisboomfeest.
(13.15-17.00 uur)
-Brugwachter: Piet Maas (13.15-17.00 uur)
-TubulAir Lights: Guus Voermans (13.15 uur - tot in de avond)
-Grand de Final Poetry Slam in Burgemeester Jansen, door studenten van de Academie Drama in Tilburg en Cultureel Maatschappelijke Vorming in Utrecht en erkende dichters/acteurs uit Tilburg. (17.15-17.45 uur)

(Uitgebreide informatie met plattegrond kunt u terugvinden op http://www.rondomtwater.nl.)

Kortom een leuk programma voor jong en oud!.

Het publiek kan aan de hand van het programmaboekje een poëtische wandeling rondom deze haven maken. Deze is o.a. verkrijgbaar bij Burgemeester Jansen. Tevens is er een watertaxi aanwezig, die langs de route vaart en op diverse locaties aanlegt. Om alvast in de stemming te komen zal Cees van Raak op zaterdagochtend 10 mei gedichten voorlezen tussen 10.00-12.00 uur in Hardy's aan de Piushaven.

Op 12 mei start het programma om 13.00 uur en eindigt rond de klok van 18.00 uur in de Burgemeester Jansen. Voor artiesten, dichters en kunstenaars zijn er broodjes en drankjes. Deze worden op locatie geserveerd om 14.00 uur en om 16.00 uur. Allen die meegewerkt hebben aan het evenement worden van harte uitgenodigd om van 18.30 tot 20.00 uur na te borrelen in Burgemeester Jansen onder het genot van een drankje en een hapje.

De centrale post is gevestigd in Burgemeester Jansen en wordt bemand door Ireen Fasel. Alle medewerkers kunnen hier hun buttons/naamkaartjes ophalen. Dit is belangrijk ivm de herkenbaarheid van de medewerkers en de catering.

Heeft u verder nog vragen of opmerkingen, schroom niet om contact op te nemen met ondergetekende.

Graag zien we u allen tegemoet op 12 mei in de Piushaven!

Met vriendelijke groet, Esther Croes1 mei ....
(30 april 2008 / sb)

Eerste Kunstmaan Lenterevue

donderdag 1 mei 2008
vanaf 20.00 uur

Halte Kunstmaan,
Stedekestraat 72 Tilburg

Eerste Kunstmaan Lenterevue

Gluren bij de buren ...
(29 april 2008 / Marjolein Landman)

Hallo!
Zaterdag 3 mei opening Gluren bij de Buren Deel 3.
Na Eindhoven, Tilburg en Breda is de aanlegplek Den Bosch.
Locatie: Kruithuis - opening vanaf 20.00

Tevens opening De Verschijning:
Marco Pando - The end of cinema.
Zéér de moeite waard.
zie www.deverschijning.nl

Met groet, Marjolein Landman


Kunstenaarssalon VIII: Festina lente sed festina
(29 april 2008 / Niko de Wit)
Haast je langzaam!
Bij deze willen wij je van harte uitnodigen voor de achtste 'Kunstenaarssalon' van het Cultuurveld Tilburg onder het cryptische Latijnse motto: 'Festina lente sed festina' in het atelier van Niko de Wit aan de Noordhoekring 61 (tegenover Total / aanbellen bij de poort) te Tilburg aanstaande woensdagavond 7 mei 2008 om 20.30 uur. Haast je, maar langzaam!
 
drie schildpadden op een rij (de achterste) drie schildpadden op een rij (de middelste) drie schildpadden op een rij (de voorste)
 
"'Festina lente sed festina', een gevleugelde uitspraak van keizer Augustus, wat betekent 'haast u langzaam doch haast u'. Of zoals de drukker Hendrick van Haestens (1556-1629) in zijn logo een gevleugelde schildpad toonde met het devies: 'Cunctando propero', wat zoveel wil zeggen als: 'al dralend haast ik mij'. Het proces van de kunsten verloopt vaak traag maar gestaag. Ik moest daar vorig jaar vaak aan denken toen ik voor de Muzentuin het beeld Dansende schildpadden maakte. De symboliek van de schildpad vind ik een mooie metafoor voor de kunstenaar." Niko de Wit


tekening Willem van de Nadort
Traagzame bijdragen:
Met bijdragen van: Niko de Wit (beeldend kunstenaar), Tim Breukers (beeldhouwer), Liseth Horsten (zangeres) en Michaël Breukers (muzikant), Gerdien Wolthaus (fotograaf), Sjon Brands (theatermaker) en Dorith van der Lee (acteur) met gedichten van Hypoliet Terwater.

Het staat iedereen vrij om wat te doen, wat te laten horen of zien of om gezellig langzaam met elkaar te kletsen over het haastige leven van een kunstenmaker in Tilburg.

Voor koffie, thee en een hapje wordt gezorgd, gelieve zelf overige drank mee te nemen. Iedere kunstenaar, traag of vlot, uit Tilburg en omgeving is van harte welkom.

Het programma voor deze avond is langzaam in ontwikkeling. Iedereen die nog een vertraagde bijdrage aan de avond wil leveren is uitermate welkom. Je kunt rustig contact met ons opnemen (013-5358041) of met Niko de Wit (013-5363896 / nikodewit@freeler.nl).


dank aan Rembrant Bùmdoser

Met vriendelijke groeten, Niko de Wit, Gerdien Wolthaus en Dorith van der Lee

(info: www.gerdienwolthauspaauw.com / www.nikodewit.nl)

Rozen verwelken & schepen vergaan
langzaam maar zeker gaat alles er aan

(AdriaanBontebal)


RondomTwater, poëzie rondom de Tilburgse Piushaven, 12 mei 2008
(29 april 2008 / Salon Seize)

Beste literatuurliefhebber,

Bij dezen nodigen wij u uit voor 'rondomTwater', een poëzie-evenement rond de Tilburgse Piushaven. Voordat de slopers en bouwers definitief bezit nemen van dit stadsontwikkelingsgebied, krijgt de poëzie de kans hier een huis van woorden te bouwen.

Op tweede Pinksterdag, twaalf mei, kunt u een poëtische wandeling rondom deze haven maken, begeleid door de mooiste watergedichten voorgedragen door acteurs en dichters. Onderweg ontmoet u ook: de Tilburgse stadsdichters, Theater van de Verloren Tijd (poëzie op bestelling), Michaël Breukers en Peer de Graaf (waterliedjes), Henk Kuiper (stadsbioloog), atelier Wateridee (workshop aquarelleren), Miranda Poel (eetbare gedichten), Guus Voermans (kunstwerk: Tubulair Lights), een watertaxi en nog veel meer. Kom ook! Leuk voor jong en oud.

Op de dag zelf kunt u een programmaboekje kopen voor 5 euro. Aan de hand daarvan kunt u zelf uw route samenstellen. Om van A naar B te komen, loopt u de wandeling in eigen tempo. In het programmaboekje vindt u ook enkele gedichten die u zelf kunt lezen op een bankje aan het water. Het boekje is te koop bij Café burgemeester Jansen. Daar vindt op 13.00 uur ook de opening plaats en om 18.00 uur de afsluiting.

Organisatie: stichting Volzin en huisboomfeest

Meer info: http://www.rondomtwater.nl

 Piet van Beers: Opoe wordt honderd...
(25 april 2008 / Piet van Beers)

Piet van Beers

1612.
OPOE WORDT HONDERD.

In de “Gouwe Zwaon” daor vierde
ons opoe der verjòrdagsfist.
Èn daor is de hêel femilie
hil den dag nòr toe gewist.

Honderd jaor isse geworre.
Dè mokte nie dikkels mee
ôk de nuuwen börgemister
was prezènt op ’t jubilee.

Zonnen dag laot ik nie schiete.
Daor zèè’k bij, meej menne grèèze.
Daanse dè is niks vur Piete.
òn mèn lèèf gin polonaise.

Mar toen ‘t orkèst te lange liste
de Gouwe Zwaon al ha verlaote
hèbbe me nog hêel gezèllig
meej mekaare zitte praote.

Èn witte wè ons opoe zeej:?
“’t Volgend jaor maok ik nie mir mee.
Ik vèèn ’t naa wèl mooi gewist.
Mar….ik zie oe ammol gèère
trug op ’t begraoffenisfist.”

Èn strooi ( dicht bij hèùs) m’n asse
asse me (sewèèle) gòn krimeere)
daor op de parkeerplots van “De Aldi” èùt
want daor komde gullie vur ‘n bodschap
iedere week wèl ènkele keere.


Kunstenaarssalon VII: Het is niet altijd leuk ...
(25 april 2008 / Rembrant Bümdoser)

Ik had bij Guus dat 'foute' nummer laten horen, weet je nog?

Misschien leuk voor de site?

Het liedje zit in de bijlage (klik op de luidspreker rechts).

B y the way mijn url: www.myspace.com/bumdoser

DJ Rembrant Bümdoser

Filmpjes Kunstenaarssalon VII
(24 april 2008 / Martijn de Boer)

Het was weer geweldig gisteren! Ik heb twee filmpjes op YouTube gezet:

Part 1: http://www.youtube.com/watch?v=LAVJ2r9MZ8A
Part 2: http://www.youtube.com/watch?v=shr3yq2w1h4

Groet, Martijn


Fluiten, roken, piepen en raden op de Eerste Kunstmaan Lenterevue
(22 april 2008 / Wim Verhoeven)

Op de eerste mei hemelvaartsdag, vindt in Halte Kunstmaan in de Stedekestraat , Tilburg, de eerste Kunstmaan Lenterevue plaats. Wie de eerste Kunstmaan Winterrevue eind november vorig jaar meemaakte zal zich reeds verkneukelen op een verrassend programma dat spontaan en nonchalant laveert tussen variété en hedendaagse kunst. Onder de Revue-formule kan alles met alles gecombineerd worden zoalng, maar dat geldt voor ons allen, o vanitas, het maar niet te lang duurt.

Dit keer van 20.00 uur tot 00.00 uur een boordevol Interlokaal programma met De Rookshow van de Tilburg Cowboys, met een bloemlezing van hertaalde songteksten en poëzie, een hommage aan de romantiek van de kleine alledaagse Kamikaze, de sublieme onverschilligheid en een uitstervende vorm van zelfvergiftiging, de Firma Weijland, muzikale import, onze eerste gasten uit Zwolle poetsen de schlager op, en uit Amsterdam: Het 11 letterig genootschap met de kunstenaars P.J. Roggeband, onversaagd op zoek naar het elfletterig woord en de vele nuttige toepassingen daarvan en The Great Ornaldo, de enige Europese Lichaamsillusionist, geroemd en gevreesd als de Levende Rebus biedt U eindelijk gelegenheid te winnen, en, na veel te lang weggeweest, weggelokt uit zijn schuurtje: Rob van Gestel met de integrale vertolking van de gierend scabreuze “Barre Ballade van Boris Borus” een 18e eeuwse tekst van Ivan Barkov, en, Neerlands Trots, de Wereldkampioen Kunstfluiten: Geert Chatrou en, alsof het nog niet genoeg was, of wanneer het u binnen even genoeg wordt, wordt U buiten voor het hek opgewacht door de Poëziecaravan van het Theater van de Verloren Tijd. En verder doorlopend animatiefilm, micro-expositie en de spirituele darkroom.

Nooit te duur. Toegang tot de eerste Kunstmaan Lenterevue is gratis, gaat u weg dan mag u met een vrije bijdrage uitdrukken wat het U waard was. U betaalt dus Nooit Teveel !!!

Kunstmaan organiseert culturele projecten op bijzondere locaties, Halte Kunstmaan is tijdelijk gevestigd in een eind 19e eeuws pakhuis met een lange geschiedenis als voormalig krakersnest, garage, leerlooierij, graanopslag en nu dus de basis voor creatieve projecten.

De Eerste Kunstmaan Lenterevue, donderdag 1 mei, Halte Kunstmaan, Stedekestraat 72 Tilburg

Info: www.kunstmaan.nl / Wim Verhoeven 06 17482764 / e mail: wim@kunstmaan.nl


Kunstenaarssalon 'Met Mayonaise wordt alles lekkerder!'
(mailing 16 april 2008 /dvdl)
Bij deze willen wij je van harte uitnodigen voor de zevende 'Kunstenaarssalon' van het Cultuurveld Tilburg onder het smakelijke motto: 'Met mayonaise wordt alles lekkerder' in de ateliers van Guus Voermans en Simon Haen op het Hacas-terrein aan de Koningshoeven 77 te Tilburg aanstaande woensdagavond 23 april 2008 om 20.30 uur.

Met bijdragen van Guus Voermans (uitvinder / kunstenaar), Simon Haen (decorkunstenaar), Rembrant Bümdoser (terra-media-artist), Willem van de Nadort (illustrator / beeldend kunstenaar), Rudi Klumpkens (videomaker) en anderen.

Het staat iedereen vrij om wat te doen, wat te laten horen of zien of om gezellig met elkaar te kletsen over het leven van een kunstenmaker in Tilburg.

Voor koffie, thee en een hapje wordt gezorgd, gelieve zelf overige drank mee te nemen. Iedere hardwerkende kunstenaar uit Tilburg en omgeving is van harte welkom.

tekening Willem van de Nadort

Het programma voor deze avond is nog volop in ontwikkeling. Iedereen die nog een bijdrage aan de avond wil leveren is uitermate welkom. Je kunt contact met ons opnemen (013-5358041) of met Guus Voermans (013-5354768 / 06-30188607).

foto Rembrant Bümdoser 
Let op! Hoe kom je binnen? Ga voor de poort van het Hacas-terrein, de poort recht tegenover het Rooie Bietje, staan, in de verte zie je de ateliers liggen (met de drie kermispaarden). Roep heel hard 'Guus!', maak een stevig kampvuur of neem de plaatselijke fanfare mee, wacht tien minuten en bel dan 013-5354768 of 06-30188607. Of bel anders meteen als je aankomt 013-5354768 of 06-30188607.

Met vriendelijke groeten, Guus Voermans, Simon Haen en Dorith van der Lee.


Gemeentebestuur stapt op
(14 april 2008 / sb)

Het Tilburgs college is afgetreden vanwege de politieke crisis die maandagochtend ontstaan is tijdens een commissievergadering. Alle wethouders in het college van de gemeente Tilburg hebben hun ontslag ingediend. Waarom? Vanwege Adje. Vanwege wie?

Oftewel Arijan van Bavel , beter bekend als Adje uit de tv-show van Paul de Leeuw. Van Bavel wilde in de voormalige Midi een laagdrempelig variététheater beginnen. Het gemeentebestuur wilde de bioscoop kopen en verbouwen voor ruim 7,5 miljoen euro! Wat zegt u? Hoeveel? Aan hoeveel kunstenaars zou daarmee een basisinkomen gegarandeerd kunnen worden? Reken maar even uit. Zo'n slordige 400 soms?

Het plan paste volgens burgermeester Vreeman in de filosofie van het hele gemeentebestuur over de sociaaleconomische en culturele ontwikkelingen van Tilburg. Plan? Welk plan? Hoezo plan?

Het antwoord vindt u hiernaast ... ... ... ... ... ...


Walhalla Repo: Josj van Berkel en Guus Voermans
(9 april 2008 / Josj van Berkel & Guus Voermans)

In Walhalla Repo op donderdag 10 april: de waanzinnige Josj van Berkel en Guus Voermans.


Popster Josj van Berkel aka Bumdoser zet zich deze keer in de rol van presentator en gaat vanuit het Sofitel Hotel in Eindhoven op bezoek bij kunstenaar en uitvinder Guus Voermans. Daar zal Bumdoser de kijker meevoeren in de jongensdroom van Guus Voermans.

Bewegende objecten, lichtsculpturen en een heuse beammachine die uiteindelijk Bumdoser weer terug naar het hotel straalt. Even zal de kijker in verwarring zijn na het zien van deze uitzending.

In Walhalla Repo aandacht voor alle aspecten van het Brabantse Kunst- en Cultuurleven. Schilders, dichters, beeldhouwers, muzikanten, conceptualisten en buitenbeentjes, alles en iedereen komt aan bod.

Omroep Brabant TV, donderdag vanaf 18.15 uur, daarna tot en met vrijdagmiddag.


klik op de afbeelding om het filmpje te zien

Ok de eerste Kunstmaan Lenterevue komt niet naar u toe!
(9 / 11 april 2008 / Wim Verhoeven)

Dan komt U toch zelf naar de eerste kunstmaan lenterevue toe

Met auto, fiets te voet of op de rolschaats.

1 mei / Hemelvaart

Diverse artiesten, micro-expositie, spirituele darkroom en filmprogramma.

Als U zich dan nog verveelt verdient U een medaille !

Halte kunstmaan, Stedekestraat 72

Entree: Gratis. Uitgang: Wat het U waard was. Vol=Vol.

Tot daar

Met vriendelijke groet

wim verhoeven

06 17482764

www.kunstmaan.nl


De Schuldige Stad / Dag van de Filosofie
(7 april 2008 / Boy Jonkergouw)

Op zaterdag 12 april is het de hele godganselijke dag de Dag van de Filosofie in het Paleis-Raadhuis in Tilburg. Kaartjes kosten wel 45,- Euro, maar dat is natuurlijk niet voor niets! U krijgt sprekers als Jan Pronk, AFTH van der Heijden Ad Verbrugge en gratis eten, 'savonds. Verder heeft Goed is Goed producties, (Boy Jonkergouw) i.s.m. Kunstmaan (Wim Verhoeven) een voorstelling gemaakt met de naam De Schuldige Stad. Deze voorstelling speelt om 19:45 u.

De neurotische stad

Kent u de Grizzly man? Die dacht jarenlang dat hij een hele speciale band had, met die beren. Omdat ze hem zo lief aankeken. Jarenlang. Op een dag hebben ze hem opgevreten, die beren. Heel langzaam. Lief aankijken. Ja, ja. Als een dronken man voor een snackautomaat. Hij heeft even tijd nodig, om zijn zakken af te tasten naar een Euro. Uiteindelijk duwt hij uit pure verveling die belegen kroket naar binnen.
De mens voelt zich inferieur, vies en slecht tegenover een onbezoedelde God, respectievelijk natuur. Hij beleeft zijn eigen creaties, de steden, als tumoren op een voorheen kerngezond lichaam. Maar ho is even, die steden, hebben we die ook niet gesticht als verdediging tegen de streken van die natuur, van die God, die ons constant het leven zuur maakte? Is het lichaam zelf niet debet aan zijn 'ziekte'? Dat is de vraag waarover de probleemverpulveraars van bureau Aflaat en Eindleus zich buigen.

Concept en idee: Wim Verhoeven / Boy Jonkergouw Tekst: Boy Jonkergouw, intermezzo's door Wim Verhoeven Spel: Wim Verhoeven / Boy Jonkergouw Vormgeving: Wim Verhoeven. Reserveren http://www.uvt.nl/faculteiten/fgw/dagvandefilosofie


De Kwekerij Theaterproducties / Nieuwbrief april

(6 april 2008 / De Kwekerij)

De Kwekerij Theaterproducties werkt momenteel aan de voorbereidingen van drie projecten die tussen april en augustus 2008 gepland staan in Tilburg.

Vanaf 11 april: Jeruzalem
Een piepende deur, sprekende muren en een krakende kast. De klok tikt, de stilte fluistert. Een man verschuilt zich achter het behang. Uit de keukenkastjes klinkt een symfonie van vergeten herinneringen. In het kader van Jeruzalem nodigt uit bewoont De Kwekerij van maart t/m juni 2008 twee huisjes in de Tilburgse wijk Jeruzalem. In deze huisjes, die op de slooplijst staan, zal De Kwkerij in verschillende samenstellingen werken en gedurende drie weekenden de deuren opstellen voor publiek. Tijdens de eerste editie van 11 t/m 13 april worden de beide huisjes als een theatrale expositie gepresenteerd. In de presentaties van 9 t/m 11 mei vormt de expositie het uitgangspunt voor dansers en acteurs. Het derde weekend wordt vormgegeven door een hoorspel in combinatie met video en theater waarin de wijk Jeruzalem centraal staat. Dit vindt plaats van 13 t/m 15 juni. Vormgeving: Joris van Midde & Janne Kusters. Met bijdragen van Batja ten Kortenaar, Ulrike Doszman, Joost van Dijk, Hans Maas, Lonne Gosling, Katja Graessli en Leon de Waal.
11 t/m 13 april Betuwestraat 3, Tilburg. 20.00 – 22.00 uur, doorlopend.
Alle uitvoeringen zijn gratis toegankelijk voor publiek. Gezien de capaciteit van de kleine huisjes is reserveren noodzakelijk via reserveren@dekwekerij.nl

Zondag 25 mei: Heropening Textielmuseum
Het Textielmuseum bestaat op 25 mei 2008 precies vijftig jaar. Op die dag opent het vernieuwde museum zijn deuren weer voor publiek. In de tijd dat het museum tijdelijk gesloten was, heeft het een ware metamorfose ondergaan. De Kwekerij is door het museum gevraagd een bijdrage te leveren aan de feestelijk heropening.

Vanaf zaterdag 7 juni: Moerenburg, de zomer van 2008
Vorig jaar mei vormde de waterzuivering op Moerenburg het decor van de voorstelling Verborgen Stad. De Kwekerij gaat deze zomer weer aan de slag op Moerenburg en presenteert vijf weekenden waarin de waterzuivering aangepakt en omgetoverd wordt. Met lezingen en workshops op de zaterdagen en sfeervolle uitvoeringen op de zondagen. Weekenden om te noteren: 7/8 juni - 21/22 juni - 28/29 juni - 12/13 juli - 26/27 juli - 2/3 augustus. Meer informatie hierover volgt snel in de volgende nieuwsbrief. Hou ook onze website in de gaten!


Het huis van John Körmeling draait!
(4 april 2008 / sb)

Draaiend Huis Tilburg / Rotating House, by artist/architect John Körmeling, promotiefilmpje gemeente Tilburg.John Körmeling: While you're working, 1990

Op dit filmpje van de gemeente zie je het huis snel ronddraaien. Dat was oorspronkelijk ook de bedoeling van het ontwerp van John Körmeling (met de snelheid van het verkeer mee). Maar dat mocht niet van deze gemeente. Pas toen hij de snelheid van het huis had teruggebracht naar één ronde per 20 uur ging men akkoord. En nu zie je dat het huis weer snel ronddraait op het filmpje van de gemeente Tilburg.
Interview met John Körmeling
(Volkskrant TV - februari 2008)

John Körmeling:

'Hasselt' Traffic Circle, Tilburg 1999
Freestanding rowhouse wich front/backyard
Rotates at the speed of the traffic at the circle
zie www.johnkormeling.nl


Trapperdetrap deel 6 verschenen
(3 april 2008 / Peer de Graaf)

Daar is 'ie dan: Trapperdetrap deel 6, 'Mama', speciaal voor moeders! Vanaf donderdag 3 april verkrijgbaar.

Het ideale moederdagkado! Vul het bestelformulier in op www.trapperdetrap.nl ((daar kun je ook 3 liedjes luisteren van onze nieuwe CD)

Groet Peer / Groet Trapperdethijs


Joost Kleuskens en Naomi Souwen
(1 april 2008 / Joost Kleuskens)


Kunstpodium T presenteert de New Collagist Deze week Joost Kleuskens en Naomi Souwen Opening is op donderdag 3 april om 21.00 uur Kunstpodium T, Noordstraat 105, 5038 EH Tilburg. www.kunstpodium-t.nl


Joost Kleuskens (Tilburg, 1975): In het werk van Joost Kleuskens laat hij ons voelen,
wat stigmatisering en gevangenschap van de persoonlijkheid en het innerlijke demon inhoudt.
Door dit te bagataliseren laat hij in zijn werk de botheid van de doorboorde ziel zien. Echtheid, pijn, frustratie, koud staal, verlangen, schoon aan de haak en zijn kruistocht naar liefde. Naomi Souwen (Gulpen, 1988): Het werk van Naomi Souwen laat de weerspiegeling van het eeuwige meisje zien.


Tim Breukers in Brugge
(1 april 2008 / Tim Breukers)

Beste mensen,

Van 3 tot en met 10 april doe ik mee met een werkweek in het Apollo Arthotel in Brugge. De resultaten zullen te zien zijn tijdens de opening op 10 april. In de bijlage vindt u een uitnodiging voor de expositie Rendez-vous.

Veel groeten Tim


Hessel Kikstra in zijn atelier
(28 maart 2008 / Martijn de Boer)

En... je raadt het nooit, maar een derde is ook gearriveerd:

http://www.youtube.com/watch?v=5-2dmSYEB28

Van Hessel zelve, omringd door liefdevolle vrouwen.

Groet, Martijn

http://www.martijndeboer.com

 


Sandra Coelers & Marlon van Mook
(27 maart 2008 / Martijn de Boer)

Met zoveel vergeving in het verschiet, durf ik gewoon mezelf te zijn, hahaha!
Het tweede filmpje is inmiddels ook op YouTube beland:

http://www.youtube.com/watch?v=ZRtLKx1Rydk

Kan ook weer even duren voor YouTube door haar processing-toestand is...

Groet, Martijn

http://www.martijndeboer.com


Sjon Brands & Dorith van derLee met gedichten van Hypoliet Terwater
(27 maart 2008 / Martijn de Boer)

filmpje Kunstenaarssalon 'KUNSTENAAR ZOEKT VROUW'

http://www.youtube.com/watch?v=oKsJXMjTzRo

Deze keer van jullie. Vraag me niet hoe het zit met het einde...
Een tweede filmpje volgt later.

Het was weer een geweldige avond!

Groet, Martijn

http://www.martijndeboer.com

Sjon Brands en Dorith van der Lee met gedichten van Hypoliet Terwater

Teksten van de gedichten (Damespaard / Bariumkopersilicaat / Hakselaar / Liefdesgedicht / De pimpelmees / Het meisje in de meterkast / Het meisje van de vaat) zijn te vinden op: www.hypolietterwater.be ( © HypolietTerwater 2007/2008)


Herinnering Kunstenaarssalon 'Kunstenaar zoekt vrouw'
(mailing 25 maart 2008 / dvdl)
Wellicht ten overvloede, maar ook vanwege de verwarring de vorige keer, is, afhankelijk van wanneer u dit leest, vanavond of morgenavond, in ieder geval woensdagavond 26 maart 2008 om 20.30 uur weer een 'Kunstenaarssalon' van het Cultuurveld Tilburg onder het motto: 'Kunstenaar zoekt vrouw' in het atelier van Hessel Kikstra, Nijverstraat 171, te Tilburg.

Meer informatie is te vinden op de website (www.cultuurveld.nl). Iedere kunstenaar uit Tilburg en omgeving is van harte welkom. Met vriendelijke groeten, Cultuurveld Tilburg.

rechts: Hessel in zijn atelier

'Vloeistof' work-in-progress voorstelling ´Popcornpretpark´
(24 maart 2008 / Vloeistof)
Beste liefhebber!

Vloeistof nodigt je van harte uit op 1 & 2 april bij de work-in-progress voorstelling van haar nieuwste productie´Popcornpretpark´.

-Een spannende cross over tussen dans en film- temidden van het publiek, tussen en over de stoelen van de bioscoopzaal.

De bioscoop is dé plek waar je je in het donker laat verleiden door een fictionele werkelijkheid. even ertussenuit, weg uit de realiteit. Maar…wat als de film ook over het hier en nu gaat? En de dansscènes in de zaal zich voorzetten op het grote doek?… Welkom in de wereld van popcornpretpark!

Popcornpretpark wordt gedanst op locatie > vertrek vanaf theater de nwe vorst om 20.30u. > nagesprek met choreografen in de nwe vorst.

Reserveren (aan te raden) > 013 5328532 of www.denwevorst.nl

Starring > jessica van rueschen andreas leertouwer carmen esmée van drenth brian tjon tjauw liem en katja grässli in een choreografie van yuri bongers en anja reinhardt
film en camera > gonny jüngst vj > vincent vriens soundtrack > jesse koolhaas
foto > liedeke kruk marketing > saskia wessels.

Dank aan > cc jan van besouw > fontys > gemeente tilburg > provincie brabant > prins bernard cultuurfonds

We verheugen ons op jullie komst!

Vloeistof
anja reinhardt, yuri bongers, saskia wessels

info@vloeistof.nl > www.vloeistof.nl > (skype:) vloeistofNL > 06 17072714


Kunstenaarssalon 'Kunstenaar zoekt (nog steeds) vrouw'
(mailing 19 maart 2008 / dvdl)
Bij deze willen wij je van harte uitnodigen voor de zesde 'Kunstenaarssalon' van het Cultuurveld Tilburg onder het motto: 'Kunstenaar zoekt vrouw' in het prachtige atelier van Hessel Kikstra, Nijverstraat 171, te Tilburg aanstaande woensdagavond 26 maart 2008 om 20.30 uur.

Met bijdragen van Hessel Kikstra (beeldend kunstenaar), Sandra Coelers (zangeres), Marlon van Mook (musicus), Frans van der Meer (poppenspeler), Leon van Egmond (musicus), Sjon Brands (theatermaker) en Dorith van der Lee (actrice) met gedichten van Hypoliet Terwater. Plus de finale van 'Kunstenaar zoekt (nog altijd) vrouw'

Hessel Kikstra

Lieve vrouwen van vandaag,

Wat het bij boeren gewoon doet werkt bij kunstenaars blijkbaar niet. Alles was geregeld, werkelijk alles en tot in de puntjes: een vrijgezelle kunstenaar, vier beeldschone vrouwen, een complete cameraploeg, een uit Rommeldam overgevlogen reporter, een prachtige locatie, een vijfpersoons hemelbed en een veelbelovend draaiboek, prime-time op televisie plus een immense sloot structurele subsidie, enzovoorts, enzovoorts, maar wat bleek?

De dames hadden géén tijd! Echt waar. Geen uurtje om even kennis te maken met onze koene kandidaat, geen half uurtje om even gezamenlijk af te stoffen, over het leven te praten, koffie te zetten of in de weg te lopen. Weg nationale media-aandacht, weg een verrassende toekomst, weg alle kriebels in de buik, weg een daverende liefde, weg zorgeloze toekomst. Het is om bij te huilen. Waar moet dat naar toe?

Onze geraadpleegd filosoof-deskundige uit de vorige eeuw besloot met de woorden: "Ze hadden beter geen schapen kunnen klonen!"

Wat nu? Nu moet alles op die éne avond gebeuren, zonder voorbereiding, zonder voorspel. Begin er maar aan. De race ligt dus weer helemaal open. Wij zorgen voor de kaarsjes, het bosje rozen, een glaasje wijn en andere romantische periferalia, als jullie nou gewoon willen komen, geachte lieve vrouwen van vandaag.

De Razende Reporter van Radio Rommeldam

Vrouwen, die schrikgrage versierde dieren, willen slechts één ding: alles van de liefde.

Hans Andreus, uit 'De sonnetten van de kleine waanzin'

Alle mannen willen maar één ding, maar wel een jong ding.

Evert van IJdic 'Vrij naar Yvonne Kroonenberg'

Het staat iedereen vrij om wat te doen, wat te laten horen of zien of om gezellig met elkaar te kletsen over het leven van een kunstenmaker in Tilburg. Voor koffie, thee en een hapje wordt gezorgd, gelieve zelf overige drank mee te nemen. Iedere hardwerkende kunstenaar uit Tilburg en omgeving is van harte welkom.

Het programma voor deze avond is nog volop in ontwikkeling. Iedereen die nog een bijdrage aan de avond wil leveren is uitermate welkom. Je kunt contact met ons opnemen (013-5358041) of met Hessel Kikstra (013-5430910).

Met vriendelijke groeten, Hessel Kikstra, Sjon Brands en Dorith van der Lee.


'Horror Vacui' van Jeroen de Leijer & Nick J. Swarth
(18 maart 2008 / Nick J. Swarth)

KORT nodigt u uit voor de presentatie van het werk
Horror Vacui | een docudrama in 14 staties
van Jeroen de Leijer & Nick J. Swarth

Woensdag 16 april 2008
Theater de NWE Vorst, Willem II straat 49, 5038 BD Tilburg
Klik voor informatie over het project & enige afbeeldingen HIER

Onthulling
16.30 uur Ontvangst
17.00 uur Speech door de wethouder van cultuur, Hugo Backx.
Toegang gratis. De 14 kunstwerken in diverse media kunnen bezichtigd worden.

Debat over kunst, religie, overheidsbeleid & vrijheid van meningsuiting.
19.30 uur Zaal open
20.00 uur Debat o.l.v. Jacobine Geel & Joris van de Kerkhof
Sprekers & deelnemers: Joep de Hart, Tjeerd Schiphof, Louis van Tongeren, Ed van den Berge, Lydia Verhagen, Ranti Tjan
en Leon van Liebergen.

Toegang alleen na inschrijving tot 7 april via kort@tilburg.nl of 06 - 53 21 82 54
Meer informatie: www.tilburg.nl/kort


'Hoog & Droog' met 'Het licht is rond'
(18 maart 2008 / Peer de Graaf)
Paaszondag aanstaande, 23 maart 2008,15.00uur in ZAAL 16 :

HOOG & DROOG met “HET LICHT IS ROND

Peer de Graaf & Michaël Breukers spelen een speciaal improëzieprogramma voor de eerste paasmiddag, waarin gedichten van ondermeer Pierre Kemp, Piet Paaltjens en Peer de Graaf een plaats krijgen in een doldwaze ode aan de lente, eieren, angsthazen, waaghalzen,het hogere in de mens, het drogere in de mens en het Grote Licht.

Peer spreekt,beweegt en zingt. Michaël doet de toetsen.

WEES DAAR ! BEN ERBIJ ! WORDT VERLICHT ! WORDT BLIJ !


Sandra Coelers in het Concertgebouw
(5 maart 2008 / Sandra Coelers)


Ooit was het mijn droom om in het concertgebouw in Amsterdam te mogen zingen. Die droom was ik al lang helemaal vergeten, maar 30 maart a.s. is het dan toch zover!

Vergeten dromen zijn geen bedrog. We spelen in de kleine zaal en die klinkt naar horen zeggen al even prachtig als de grote zaal.

We willen de zaal natuurlijk goed gevuld met fijn publiek. Jazzimpuls (het impresariaat) doet ditmaal een aanbieding van 2 kaartjes voor de prijs van 1,- Dit geldt overigens alleen voor telefonische reserveringen en is niet mogelijk via de website van het Concertgebouw. (zie hiernaast)

Dus hierbij wil ik je van harte uitnodigen. Wie weet zie ik je dan wel tussen het publiek zitten. Dan geef ik een knipoogje. Wie weet heeeeeel veel knipoogjes...

Hopelijk tot dan
of anders tot een andere keer,

Lieve groet van Sandra

It’s like being in a small club in Buenos Aires, or riding a train up a steep South American slope. Trio Nuevo is full of emotions and soul, while retaining its pure integrity. (Kyle O’Brian June 2007)

Trio Nuevo combineert de passie van de tango met het avontuur van de jazz. Vier door de wol geverfde musici vinden elkaar blindelings in spontane improvisaties en verrassende riffs. Zangeres Sandra Coelers is een rastalent, een performer als de vrouwelijke Jacques Brel.

>Trio Nuevo: Jazz Meets Tango<
Michael Gustorff – viool
Hans Sparla – accordeon
Dick de Graaf – tenorsaxofoon
Speciale gasten: Sandra Coelers – zang, gitaar
en Harry Emmery - contrabas

>zondag 30 maart<
Kleine Zaal Concertgebouw Amsterdam
Aanvang 20:15

Kaarten à €19 telefonisch te reserveren op telefoonnummer 020 5730573
speciale aanbieding: 2 kaarten voor de prijs van 1

Voor de pauze instrumentale muziek van Astor Piazzolla, Fats Waller, Harry Emmery en Dick de Graaf. Met na de pauze de hartstochtelijke zangeres Sandra Coelers met eigen werk en liederen op muziek van Astor Piazzolla. Een avondje kippenvel in het Concertgebouw!


Jacques Mees & Frans van Amelsfort
(1 maart 2008 / Jacques Mees & Frans van Amelsfort)


Een filmpje over samenwerking van Frans van Amelsfort en Jacques Mees op youtube.
Misschien leuk voor het prikbord.

http://nl.youtube.com/watch?v=d39U-fmYRvo

Vriendelijke groet,
Jacques Mees & Frans van Amelsfort


Ko de Laat valt in de prijzen
(26 februari 2008 / Ko de Laat)
Wellicht hebben sommigen van jullie het reeds via het Brabants Dagblad vernomen, maar mocht dat niet zo zijn… Ik ben weer eens in de prijzen gevallen bij een schrijfwedstrijd. Ditmaal betreft het de liedjeswedstrijd van het Amsterdams Kleinkunstfestival.

Op 26 mei zal mijn lied ‘Buitenkind’ samen met negen andere nummers ten gehore worden gebracht op De Avond van het Nieuwe Lied in De Meervaart te Amsterdam. Er zijn verder geen eerste, tweede of derde prijzen te verdelen. Alle geselecteerde inzenders zijn al winnaars. Wie mijn nummer gaat uitvoeren is nog niet bekend.

Houd voor meer informatie de site van het Amsterdams Kleinkunstfestival in de gaten: www.amsterdamskleinkunstfestival.nl. Over de editie van dit jaar staat nog niks op de site, maar dat komt nog wel. De voorverkoop is al wel gestart. Deze vindt plaats bij De Meervaart, te bereiken via 020 410 7777 of kaartverkoop@meervaart.nl.

Ik ben erg gelukkig met mijn uitverkiezing, en ik wilde dit nieuws graag met jullie allemaal delen. Vriendelijke groet, Ko


Huis van Heimwee, laatste dag
(24 februari 2008 / sb)


Na een week zelfgekozen opsluiting, gaan de deuren op zondag 24 februari 2008 om 11.00 uur open en worden Batja ten Kortenaar en Gonny Jungst onthaald op frisse lucht en ontbijt. Locatie: waterschapshuisje Moerenburg, Tilburg, ingang Wilhelminakanaal.

Videoverslag is te volgen op YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=wVXp3KPR8uc


Tim Breukers in Parijs
(21 februari 2008 / Tim Breukers)

Hoi Dorith, Leuk! Dat jullie mijn mail als klembord ding hebben opgenomen. Nu de resultaten in de bijlagen. Vele groeten tim (klik voor vergroting)


Tilburgse gedichten van Piet van Beers
(21 februari 2008 / Piet van Beers)


"Onze vadder, die unnen echte 'Lonse' was
  heej in Tilburg indertèèd z'n vrouw gezocht.
  Dörrom ben ik ok meej 't Tilburgs grôotgebrocht
  Hoe dè blèèft hange, merkte laoter pas."

Gedichten Piet van Beers zie 'Cubra'


Impressie 'Jetzt' op de vijfde Kunstenaarssalon in DansT
(20 februari 2008 / Martijn de Boer)

Hoi,

Het YouTube-filmpje van gisteren staat online: http://www.youtube.com/watch?v=b_qE0T9Qass

Groet, Martijn

http://www.martijndeboer.com


Nieuwe website Paul Bogaers
(17 februari 2008 / Paul Bogaers)
Er is de laatste maanden druk gebouwd aan mijn nieuwe website, vormgegeven door commov. Gedeelten ervan zijn al langer on line, maar nu is het echt zover: hij is af!

Naast het fotografische werk is er nu ook ruimte voor mijn literaire activiteiten. En naast een uitgebreide reeks 'vaste' categorieën, zowel in het vrije werk als in de opdrachten, zijn er nu ook twee nieuwe rubrieken, recent werk en nieuws, waarin ik zal proberen de laatste ontwikkelingen in mijn werk en alles wat daarmee gebeurt, bij te houden.

Graag nodig ik u/jou/jullie dan ook uit om eens te gaan kijken: www.paulbogaers.com

Met hartelijke groet, Paul Bogaers.

Brighart exposeert in New York
(17 februari 2008 / Brigitte de Hartog)
Brighart exposeert in New York bij de groepsexpositie AIR, WATER, FIRE, EARTH

Het motief van de elementen dat door de Franse filosoof Gaston Bachelard onderzocht werd inspireerde een groep kunstenaars tot verder onderzoek. Van 1 tot 15 maart 2008 exposeren zij in de Broadway Gallery in New York. De expositie is samengesteld door Christine Kennedy en zal op vrijdag 7 maart geopend worden.

Hoog verheven luchtige landschappen, aspiratie en uitademing worden afgewisseld met open zeeën, vloeiende lijnen, melancholie en transparantie. Het alles vernietigende of juist erotische vuur is zichtbaar naast de zware, dichte aarde die soms zo goed bewoonbaar en soms zo onherbergzaam kan zijn.

Energie en beweging zijn de thema's die Brighart al lange tijd inspireren. Haar werk, dat abstract is en tot de verbeelding spreekt, wordt door veel mensen gewaardeerd vanwege het kleurgebruik, de warmte en het optimisme dat het uitstraalt.

Voor meer informatie: expositie vindt plaats van 1-15 maart 2008, opening 7 maart 2008

Broadway Gallery, 473 Broadway, 7th Floor, New York, www.worldartmedia.com, info@broadwaygallerynyc.com

Brigitte de Hartog, Witmolen 173, 2645 GJ Delfgauw, 015-25674664, e-mail: brighart@xs4all.nl, www.brighart.exto.nl, www.brighart.web-log.nl


Zonder kunstenaars geen kunst!
(16 februari 2008 / Hanneke Klinkum / Niko de Wit)

Begin doorgestuurd bericht / zie ook bijlage:

Beste collega's,

In maart beslist de minister Plasterk over de herverdeling van kunstsubsidies. Er is te weinig geld. De regering wil dat de schaarse middelen naar nog minder kunstenaars gaan. Velen zullen hun beroep niet meer kunnen uitoefenen.

Wat jij kunt doen
:

1) Steun de actie van het Platform Zonder Kunstenaars Geen Kunst tegen de voortschrijdende uitholling van beeldende kunstsubsidies!
2) Teken op www.zonderkunstenaarsgeenkunst.wordpress.com
3) Stuur deze mail door aan alle collega's!

De handtekeningen zullen worden aangeboden aan de Tweede Kamer. Met vriendelijke groet, Jane Boyd

Hanneke Klinkum, Poststraat 21, 5038 DG Tilburg, 013-5366601, www.HannekeKlinkum.com


Cartoonist wederom bedreigd
(12 februari 2008 / Willem van de Nadort)

Geachte redactie,

Nog is het gevaar niet voorbij. Cartoonist wederom bedreigd, met moord nog wel. We zijn gewaarschuwd.

Een prent. Want tja, wat is een cartoon anders?

Een prent aan u ter publicatie aangeboden dus. Graag overleg vooraf.

Met vriendelijke groeten,

Willem van de Nadort
0031 06 54740164
www.willemvandenadort.nl


Kunstenaarssalon 'Verwachtingen en kijken'
(mailing 12 februari 2008 / dvdl)

Cultuurveld Tilburg
netwerk van kunstenaars in Tilburg

Tilburg, dinsdag 12 februari 2008

Bij deze willen wij je van harte uitnodigen voor de vijfde 'Kunstenaarssalon' van het Cultuurveld Tilburg in Studio DansT, Stedekestraat 59 te Tilburg, aanstaande dinsdagavond 19 februari 2008 om 20.30 uur. Door de poort langs het witte huis, links, achter om het gebouw naar de gymzaal van de voormalige school.

Met bijdragen van Yuri Bongers (danser / choreograaf), Ulrike Doszman (danseres / choreografe), Katja Grässli (danseres / choreografe), Anja Reinhardt (dansmaker), Sonja Augart (danseres / choreografe) en als vreemde eend in de bijt de senior van het Cultuurveld de tachtigjarige dialectdichter Piet van Beers.

Met de mogelijkheid om wat te laten zien of horen rondom het thema van deze avond: 'Verwachtingen en kijken'. Veel dans vanavond dus en ook wat bespiegelingen van dansers over hun werk. En met deze zin zijn natuurlijk weer de eerste verwachtingen voor de avond geschapen. Zo gaat dat. Kom kijken en neem gerust uw gitaar, woordenboek of koffiezetapparaat mee, iedereen mag meedoen.

Het staat iedereen vrij om wat te doen, wat te laten horen of zien of om gezellig met elkaar te kletsen over het leven van een kunstenmaker in Tilburg. Voor koffie, thee en een hapje wordt gezorgd, gelieve zelf overige drank mee te nemen. Iedere kunstenaar uit Tilburg en omgeving is van harte welkom. Iedereen die nog een bijdrage aan de avond wil leveren is uitermate welkom. Nog een beetje muziek erbij zou uitstekend passen. Je kunt contact met mij opnemen (013-5358041) of met Yuri Bongers (06-17072714).


met dank aan Josj van Berkel aka Bümdoser

De agenda voor voorjaar 2008 vind je op de site van het Cultuurveld.

Met vriendelijke groeten, Yuri Bongers en Dorith van der Lee.


Uitnodiging Young Dutch Contempory Artists
(12 februari 2008 / Tim Breukers)
Beste mensen,

De bijlagen bevat een uitnodiging voor een expositie in Parijs waar ik aan deelneem, en een foto van een nieuw werk resent bij gallerie Poonberg in Rotterdam getoond.
Vele groeten Tim

A- pril plan
(12 februari 2008 / Chris van de Ven)

Hallo,
A- Pril plan ; Lambiek doet al; mee naar verwacht op 08-04-08 ik hoop op meer in die week dan= nog bezig nu om het te organiseren, weet niet of het ook lukt. Zeker kans op Landelijke publiciteit via internet en posters + flyers + folders straks en nu al op de site = die is al actueel = ook wat vooraf gaat in maart al = daarna; * 5 tm 11 - 4 - 08 www.weekvandepoezie.nl Stichting De week van de poëzie Coördinator: Myrle Tjoeng - Keizersgracht 102 - 1015 CV Amsterdam - Telefoon: (020) 638 56 06 - E-mail: info@weekvandepoezie.nl De publiciteit wordt verzorgd door Claire Beke - Communicatie in cultuur - E-mail:beke@communicatieincultuur.com Dus als er al wat is voorzien die week geef het door dan komt het op de site = nu al actueel .... ga dat zien! Cultuurveld kan ook meedoen met ook dat dichtduo = uitdaging.

Chris van de Ven stapschrijver@planet.nl ... na tegenslag = onderbrekingen van dagen of weken nu weer gewoon internet + mail= het kan weer .. hoop dat het nu even goed mag blijven gaan. Speciaal relaas over falende Gedichtendag volgt nog eens. Graag eerst reactie op dit bericht ... tot in Lambiek ziens ook...
Chris


Huis van Heimwee
(9 februari 2008 / Batja ten Kortenaar)
Batja ten Kortenaar en Gonny Jungst gaan in een experiment alles uitsluiten waar ze naar verlangen. Elke vorm van escapisme willen ze uit de weg gaan. Zij gaan zich op locatie X opsluiten voor een week. Geen tv, geen film, geen krant, geen internet, geen telefoon, geen enkele communicatie met de buiten wereld, geen koffie, geen drugs, geen alcohol, geen chocola, geen suiker, geen klok.
Wat dit met hen doet wordt vast gelegd in woorden, (dans)beweging, in film- en fotobeelden. Dit experiment is een onderzoek naar wat Heimwee voor Gonny en Batja betekent.

Uitvoering
De eenzame opsluiting begint na een uitgebreid zondags ontbijt, op 17 februari. Om 11 uur gaan de deuren dicht. Na precies 7 dagen en 7 nachten van opsluiting gaan de deuren weer open. En kan het bezoek weer aanschuiven aan de ontbijttafel. Deze gedekte tafel zal bestaan uit producten die zij het meeste gemist hebben. Elke dag voor zonsondergang leveren zij een dvd af met een logboek. Deze wordt vertoond in de etalage van Ruimte X. Ze zijn dagelijks te volgen via Hyves: www.huisvanheimwee.hyves.nl

Ikea en andere verzen
(7 februari 2008 / Frank van Pamelen)

Op zondag 10 februari verschijnt m'n bundel "Ikea en andere verzen".
De presentatie is in De Kleine Komedie in Amsterdam.
Radio: Vrijdag 8 februari, 12.00-13.00 Cantina, VPRO, Radio 6. / Zaterdag 9 februari, 12.00-14.00 Spijkers met Koppen, VARA, Radio 2. / Ma 11 t/m vr 15 februari, 14.00 - 16.00 Plein 5, NCRV, Radio 5.
Presentatie in Tilburg: zondag 17 februari, dichtersmiddag met Jace van de Ven en Nick J. Swarth, Paradox, Telegraafstraat 62, 14.00 - 17.00 uur, toegang gratis

Meer in Tilburg:
Zondag 30 maart, Café Carré Theater Zaal 16, Carré 16, met diverse artiesten, 12.00 - 14.00 uur, toegang gratis

Zondag 30 maart, Dichtersmiddag Groenewoud met Jace vd Ven en Nick J. Swarth, Argentijns Restaurant Argentina, Pater van den Elsenplein 101, 14.30 - 17.00 uur, toegang gratis

Donderdag 17 april, Open Dichtshow, met Jan J. Pieterse en Arthur Umbgrove, Theaters Tilburg (Studiozaal), 20.00 - 22.30 uur, toegang 17,95

Woensdag 14 mei, Dichtmiddag Heyhoef, Bibliotheek Heyhoef, Kerkenbosplaats 3, 14.00 - 16.00 uur, toegang gratis
www.frankvanpamelen.nl

Fotoreportage Poëzieguerrilla in Tilburg
(31 januari 2008 / Sjon Brands)

Fotoreportage Poëziegeurrilla in Tilburg (klik hier)

De Landelijke Gedichtendag 2008 in Tilburg. Zes dichters trekken er met een busje op uit om gedichten naar de bevolking van Tilburg te brengen. Frank van Pamelen (stadsdichter en initiatiefnemer), Nick J. Swarth (voormalig stadsdichter), Jace van de Ven (voormalig stadsdichter), Piet van Beers (dialectdichter), Sjon Brands en Dorith van der Lee (acteurs van het Theater van de Verloren Tijd) en de privéchauffeur Ad Vermeer. Van tien uur 's morgens tot acht uur 's avonds trokken zij door Tilburg, Udenhout en Berkel-Enschot. Tal van plaatsen worden onverwacht aangedaan, waaronder het klooster van de Kapucijnen (Korvelseweg), het hoofdbureau van politie (Ringbaan West), de weekmarkt, een koffietentje en een slagerij (Westermarkt), een scholengemeenschap (Beatrix College), een winkelcentrum (Heihoef), een ziekenhuis (Elisabeth Ziekenhuis), een revalidatiecentrum, een wijkcentrum (Spijkerbeemden), een cultureel centrum (De Schalm, Udenhout), een bejaardenhuis (Eikelaar, Berkel-Enschot), een winkelcentrum (Wagnerplein), een eethuis voor daklozen (De Pollepel) en tenslotte het centrum van de stad (Emmapassage). De Landelijke Gedichtendag werd afgesloten in Ruimte-X.


Volgende Kunstenaarssalon op dinsdag 19 februari 2008!
(mailing 24 januari 2008 / dvdl)
Na een adembenemende en oogstrelende avond in de Hilvaria Studio's op weg naar de volgende Kunstenaarssalon niet op woensdag 6 februari 2008 maar op dinsdag 19 februari 2008 in Studio DansT (Stedekestraat Tilburg).

Programma volgt nog. Iedereen die mee wil werken is welkom. Tot later, Dorith

Kunstenaarssalon 'Wat is het leven zonder horizon?'
(mailing 17 januari 2008 / dvdl)
Cultuurveld Tilburg
netwerk van kunstenaars in Tilburg

Tilburg, donderdag 17 januari 2008

Kunstenaarssalon 'Wat is het leven zonder horizon?'

Bij deze willen wij je van harte uitnodigen voor de vierde 'Kunstenaarssalon' van het Cultuurveld Tilburg in de Hilvaria Studio's, Goirlesedijk 12B Hilvarenbeek (de weg tussen Goirle en Hilvarenbeek), aanstaande woensdagavond 23 januari 2008 om 20.30 uur.

Met bijdragen van Bram Wiersma (theatermaker), Moniek Smeets (theatermaker), Jeroen van Vliet (musicus), Rudi Klumpkens (videomaker), Carin de Kok (beeldend kunstenaar), Oscar van Empel (audiovisueel kunstenaar), Martijn de Boer (beeldend kunstenaar), Frank Crijns (musicus) en Herman Coenen (dichter).

Met de mogelijkheid om wat te laten zien of horen rondom het thema van deze avond: 'Wat is het leven zonder horizon', waaronder zowat alles wat menselijks is te vatten is, van het te laat boeken voor een reisje op de Rijn tot het geen voorstelling hebben van het hiernamaals. Wat wilt u nog meer? Bram vindt de titel te zwaar voor een gezellige avond met veel licht en ruimte. Dat is zo. Volgens Moniek Smeets had de titel van de komende Kunstenaarssalon beter: 'Creatief kutten met licht en ruimte' kunnen wezen.

De Hilvaria Studio's bevatten zeer bijzondere ruimtes, oorspronkelijk een filmstudio, later een geluidstudio, de Relight Studio en thans weer in oude glorie hersteld.

Daarna staat het iedereen vrij om wat te doen, wat te laten horen of zien of om gezellig met elkaar te kletsen over het leven van een kunstenmaker in Tilburg. Voor koffie, thee en een hapje wordt gezorgd, gelieve zelf overige drank mee te nemen. Iedere kunstenaar uit Tilburg en omgeving is van harte welkom. Iedereen die nog een bijdrage aan de avond wil leveren is uitermate welkom.

Het programma voor deze avond is zoals gewoonlijk nog volop in ontwikkeling. Wie nog bij wil dragen is van harte welkom. Je kunt contact met ons opnemen (013-5358041) of met Bram Wiersma (013-5434053).

Wie mee wil rijden en terug kan om 19.45 uur instappen op Stedekestraat 15 Tilburg. Wel even van te voren reserveren (013-5358041) i.v.m. het aantal plaatsen.

De agenda voor voorjaar 2008 vind je op de site van het Cultuurveld.

Met vriendelijke groeten,

Bram Wiersma, Moniek Smeets, Sjon Brands en Dorith van der Lee.


Bum
(13 januari 2008 / Rembrant Bümdoser)
Hierbij info die niet aanwezig was/is...:

graagvermeldingomschrijvingals: Terra-Media-Artist /// ART'S&MUSIC = nu muzikant

website: www.myspace.com/bumdoser

We Keepen in Touch! KISS BUM

Blanket
(11 januari 2008 / Oscar van Empel)
Speciaal voor CULTUURVELD TILBURG, deze textiel gerelateerde (digitale) presentatie:
Blanket noun [C] (COVER)
a flat cover made of wool or similar warm material, usually used on a bed.
Blanket
verb [T often passive] LITERARY
to cover something completely with a thick layer:
Outside the fields were blanketed in fog.

(from Cambridge Advanced Learner's Dictionary)


Bekijk hier 'B L A N K E T'
Zet window maximaal...
naar prikbord 2007